Доступність посилання

ТОП новини

СБУ: Трапезніков і Пушилін позбулися конкурентів із «команди Захарченка»


Чинний виконувач обов’язків ватажка бойовиків угруповання «ДНР» Денис Пушилін, Донецьк, 14 вересня 2018 року
Чинний виконувач обов’язків ватажка бойовиків угруповання «ДНР» Денис Пушилін, Донецьк, 14 вересня 2018 року

Служба безпеки України стверджує, що тимчасовий лідер угруповання «ДНР» Дмитро Трапезніков і чинний виконувач обов’язків ватажка бойовиків Денис Пушилін на початку вересня намагалися «в будь-який спосіб позбутися впливових конкурентів з «команди Захарченка»… та завершити «місцевий державний переворот». Про це йдеться в оприлюдненому 24 вересня повідомленні української спецслужби.

СБУ також наводить, як вона стверджує, перехоплення «розмови ватажків терористичної організації «ДНР», в яких вони обговорюють зміни у «владній структурі» псевдоутворення та погодження цих дій з Кремлем».

Помічник президента Росії Владислав Сурков заявив, що підтримуватиме Дениса Пушиліна на посаді в.о. «глави ДНР», повідомило 8 вересня донецьке агентство «ДАН», яке контролюють бойовики. Повідомляється, що Сурков відзначив важливість прийнятих 7 вересня рішень і висловив надію, що Пушилін «продовжить політичний курс його попередника Олександра Захарченка».

7 вересня в угрупованні «ДНР» назвали нового «голову» – ним став «голова парламенту» Денис Пушилін. Попередній ватажок угруповання Олександр Захарченко 31 серпня загинув унаслідок вибуху в ресторані в центрі контрольованого бойовиками Донецька.

Читайте також: Донецький переворот: вказівку з Кремля виконали за лічені години

7 вересня також стало відомо, що угруповання «ДНР» призначило вибори свого лідера на 11 листопада. Рішення про проведення 11 листопада виборів «глави» і «депутатів» напередодні ухвалили і в угрупованні «ЛНР».

Це суперечить Мінським угодам, згідно з якими місцеві вибори на нині непідконтрольних Україні територіях можливі лише після політичного врегулювання конфлікту, у відповідності до українського законодавства та за стандартами ОБСЄ.

Міністерство закордонних справ України оприлюднило заяву, що у випадку проведення голосування його результати будуть «юридично нікчемними, не створюватимуть жодних правових наслідків та не будуть визнані ані Україною, ані світовою спільнотою».

Європейський союз засудив наміри щодо проведення виборів в угрупованнях «ДНР» та «ЛНР».

XS
SM
MD
LG