Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський: план з «усіма деталями» наступного Саміту миру буде готовим у листопаді


Президент Франції Емманюель Макрон супроводжує президента України Володимира Зеленського під час зустрічі в Єлисейському палаці в Парижі, Франція, 10 жовтня 2024 року
Президент Франції Емманюель Макрон супроводжує президента України Володимира Зеленського під час зустрічі в Єлисейському палаці в Парижі, Франція, 10 жовтня 2024 року

Після зустрічі з президентом Франції Емманюелем Макроном у Парижі президент України Володимир Зеленський заявив, що план з «усіма деталями» наступного Саміту миру буде готовим у листопаді, але точна дата проведення саміту поки невідома.

«Наступний Саміт миру має відбутися. У листопаді план буде на столі. Я не знаю дати. Думаю, зараз ніхто її не знає. Але ми будемо готувати все, як вирішили. На початку листопада план вже буде з усіма деталями», – сказав він під час спілкування з журналістами.

Макрон нагадав, що на саміті у Швейцарії було вирішено провести кілька тематичних конференцій, Франція, відповідно до своїх зобов’язань, 17 жовтня організовує конференцію з ядерної безпеки та захисту.

Читайте також: «Друзі капітуляції»: Подоляк щодо китайсько-бразильської «мирної» ініціативи

15–16 червня Швейцарія приймала перший Глобальний саміт миру. Понад 80 країн і чотири організації, серед яких Рада Європи, Європейська комісія, Європейська рада і Європейський парламент, підтримали спільне комюніке за підсумками Глобального саміту миру.

Після саміту міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс припустив, що наступну зустріч можуть провести до виборів в США – 5 листопада.

Наприкінці липня у МЗС заявили, що Україна продовжує дотримуватися позиції, що можливо залучити Росію до другого саміту миру. Водночас речник міністерства зазначив, що Україна прагне миру, але цей мир має бути справедливим, питання також в тому, щоб Росія вела переговори доброчесно. І тут, за словами речника, важливі два фактори – тиск на полі бою і тиск на міжнародній арені.

У вересні у МЗС Росії заявили, що Москва не брала і не братиме участі у Саміті миру, оскільки «цей процес нічого спільного з врегулюванням не має».

24 вересня президент України заявив, виступаючи в Раді безпеки ООН, що Путін порушив «багато міжнародний правил, він не зупиниться сам,Росія може бути лише примушена до миру».


Форум

XS
SM
MD
LG