Доступність посилання

ТОП новини

Розвідка Британії розповіла, з чим пов’язане прагнення РФ покращити транспортні мережі на окупованих територіях України


Однією з причин, чому Москва прагне покращити транспортні мережі в окупованій Україні, є бажання видобувати більше українських корисних копалин. Фото ілюстративне
Однією з причин, чому Москва прагне покращити транспортні мережі в окупованій Україні, є бажання видобувати більше українських корисних копалин. Фото ілюстративне

Росія через Керченський міст вивозить корисні копалини з тимчасово окупованих територій України, а однією з причин, чому Москва прагне покращити транспортні мережі на цих територіях, є бажання видобувати більше українських корисних копалин. Про це заявляє Міністерство оборони Британії з посиланням на дані своєї розвідки.

У британській розвідці звертають увагу, що російський окупаційний чиновник у Запорізькій області раніше заявляв, що поточна модернізація та будівництво автомобільних і залізничних транспортних шляхів до Росії покращить шляхи сполучення не лише для військової логістики, але й для експорту зерна та мінеральних ресурсів.

«На південь від Дніпрорудного в Запорізькій області Росія продовжує свою гірничодобувну діяльність, вивозячи залізну руду залізницею. Потяги прямують через Крим, Керченським мостом до Росії. Ця діяльність не позбавлена ризику, оскільки поїздам доводиться проїжджати через райони, де, як відомо, діють українські партизани, які вже брали на себе відповідальність за напади», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Сенатор США Грем вважає, що Росія воює в Україні за корисні копалини, які розділить з Китаєм

Українські урядові джерела вже давно наголошують на крадіжці Росією українських ресурсів з окупованих нею територій. В Україні є поклади залізної руди, вугілля, титану, урану, марганцю, золота і літію – ресурси, які майже напевно є жаданими для Росії, але також є потенційними цілями, оскільки Росія прагне знищити економіку України, обмежуючи доступ та руйнуючи інфраструктуру, констатують у розвідці Британії.

Найбільше багатство Донбасу – вугілля, особливо антрацит, який використовують в енергетиці та металургії. За даними Міністерства енергетики України, всі поклади цього найціннішого виду твердого палива залишилися на окупованих територіях. Так само, як і 71% шахт Донбасу. Перед війною, у 2013 році, там працювала 151 шахта, в кінці 2022-го залишилося 33.

За оцінками НАК «Надра України», у 2014-му році потенційні запаси палива на ділянці, що розташована у Донецькій та Харківській областях, – 4 трильйони кубометрів. Це 10-20 мільярдів кубів щорічного видобутку.

Форум

XS
SM
MD
LG