Доступність посилання

ТОП новини

«Культура неправдивого звітування»: розвідка Британії оцінює втрати РФ в Україні у 70 тисяч загиблими


Український військовий оглядає знищений російський БТР-82А, Запорізька область, 4 листопада 2023 року
Український військовий оглядає знищений російський БТР-82А, Запорізька область, 4 листопада 2023 року

Розвідка Великої Британії 4 грудня опублікувала свої оцінки щодо втрат російської армії під час війни в Україні.

За зведенням, оприлюдненим британським Міноборони, офіційні сили, підконтрольні російському Міноборони, втратили від 180 до 240 тисяч людей особового складу пораненими і близько 50 тисяч вбитими. Водночас найманці приватної військової компанії «Вагнер», ймовірно, втратили 40 тисяч пораненими і 20 тисяч вбитими.

«Відтак загалом російська сторона, ймовірно, зазнала втрат у 220-280 тисяч пораненими і 70 тисяч вбитими. Як наслідок, оцінки коливаються від 290 до 350 тисяч загальних російських бойових втрат», – йдеться в повідомленні.

Британське відомство визначає серединне значення у близько 320 тисяч військових, яких російська армія так чи інакше втратила. Водночас воно вказує на те, що точних даних може не мати і саме російське командування.

«Навіть серед російських офіційних осіб існує низький рівень розуміння загальних втрат через давно сформовану культуру неправдивого звітування в армії», – заявила розвідка.

За даними українського командування на 4 грудня 2023 року, Росія за час повномасштабного вторгнення в Україну втратила близько 332 810 своїх військових.

Україна і Росія майже не дають офіційної інформації про свої втрати у війні. Москва офіційно востаннє називала кількість убитих понад рік тому, Київ цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни.

Читайте також: Указ Путіна про збільшення штату армії РФ відображає фактичну чисельність російських сил – ISW

27 листопада Міністерство оборони Британії з посиланням на дані розвідки повідомило, що за останні шість тижнів, ймовірно, спостерігався один із найвищих показників втрат серед особового складу у армії РФ за всю війну в Україні. Тяжкі втрати, за даними британської сторони, багато в чому були спричинені наступом Росії на Авдіївку.

Раніше періодом із найвищою смертністю для Росії був березень 2023 року в розпал російського наступу на Бахмут. Протягом листопада 2023 року втрати армії РФ, за даними українського Генштабу, становили в середньому 931 особу на день. Російська сторона однак дані про втрати своїх вояків не наводить.

Газета The New York Times у серпні з посиланням на неназваних представників адміністрації США повідомила, що загальна кількість військовослужбовців, убитих та поранених з обох сторін війни в Україні за півтора року, що минули з початку масштабного вторгнення РФ, наближається до 500 тисяч.

Форум

XS
SM
MD
LG