Доступність посилання

ТОП новини

Розвідка Британії: з лютого 2022 року Кремль отримав контроль над 180 приватними компаніями


Розвідка вказує на те, що Росія перерозподіляє вилучені активи між лояльними до Кремля бізнесменами, які підтримують війну проти України
Розвідка вказує на те, що Росія перерозподіляє вилучені активи між лояльними до Кремля бізнесменами, які підтримують війну проти України

Росія встановила державний контроль над близько 180 компаніями від початку повномасштабного вторгнення до України в лютому 2022 року, повідомляє розвідка Великої Британії.

Відомство оцінює загальну вартість цих компаній у близько 11,5 мільярда доларів.

«Компанії, які мають закордонних власників, майже напевно є в пріоритеті, в тому числі компанії росіян, які живуть за кордоном. Це з високою ймовірністю викликано бажанням держави скоротити закордонні (зокрема, західні) зв’язки з російською економікою», – йдеться в зведенні.

Розвідка вказує на те, що Росія перерозподіляє вилучені активи між лояльними до Кремля бізнесменами, які підтримують війну проти України. Вона також пов’язує ці кроки зі зверненням президента Володира Путіна в лютому 2024 року, в якому він заявив про «формування нової еліти» під впливом війни в Україні.

Читайте також: Активи Худайнатова: ВАКС стягнув 49% статутного капіталу «Альянс Холдинг» в дохід держави

«Збільшення видатків на оборону майже напевно посилило фінансовий тиск на російський уряд на додачу до економічних санкцій та відтоку капіталу з Росії після початку вторгнення. Російська держава з високою вірогідністю встановлює жорсткіший контроль над компаніями в «стратегічних» галузях, таких як оборона», – додає відомство.

На початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну міжнародні компанії Adobe, Payoneer та IBM повідомили, що припиняють роботу в Росії. Через агресію в Україні, зв’язки з Росією розірвали вже багато західних компаній, включаючи Apple, Oracle, Dell Technologies, нафтову Exxon Mobile, авіабудівні Boeing та Airbus, виробника спортивного одягу і взуття Nike, Walt Disney.

При цьому деякі компанії, виходячи з російського ринку, продають свої активи там.

Форум

XS
SM
MD
LG