Доступність посилання

ТОП новини

ОГП: на Бахмутському напрямку сили РФ розстріляли, ймовірно, пораненого бійця ЗСУ, розпочато розслідування


За попередніми даними ОГП, це сталось 6 вересня 2024 року
За попередніми даними ОГП, це сталось 6 вересня 2024 року

На Бахмутському напрямку російські загарбники розстріляли, ймовірно, пораненого військовослужбовця ЗСУ, розпочато розслідування, повідомляє у телеграмі Офіс генпрокурора.

За оперативними даними, під час виконання бойового завдання у Бахмутському районі військовослужбовець ЗСУ, ймовірно, зазнав поранення – через деякий час будівлю, у якій він перебував, захопили сили РФ, а його взяли у полон.

«Беззбройного захисника, який лежав на землі, вони розстріляли. Попередньо, це сталось 6 вересня 2024 року, близько 10:00, поблизу «Фенольного заводу» на території селища Нью-Йорк», – йдеться у повідомленні.

В Офісі генпрокурора вкотре наголосили, що вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевських конвенцій та кваліфікується як тяжкий міжнародний злочин.

Читайте також: Костін: страти українських військовополонених є цілеспрямованою політикою РФ

Повідомлення про вбивства, тортури й жорстоке поводження з українськими військовополоненими надходять регулярно. 2 жовтня українська прокуратура розпочала розслідування вбивства російськими солдатами 16 українських полонених у Донецькій області.

Загалом українські правоохоронні органи мають інформацію про вбивство щонайменше 93 українських військовополонених російськими солдатами, повідомив 4 жовтня Юрій Бєлоусов, начальник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту.

За його словами, 80% випадків страт українських військовополонених зафіксовано у 2024 році, але тенденція стала з’являтися в листопаді 2023 року, коли «відбулися зміни у ставленні військовослужбовців РФ до наших військовополонених у гірший бік».

Американський Інститут вивчення війни (ISW) заявляє, що спостерігає збільшення кількості страт російськими військовими українських військовополонених, і наголошує, що російські командири, ймовірно, «потурають, заохочують або прямо наказують» здійснювати розстріли.

Форум

XS
SM
MD
LG