Доступність посилання

ТОП новини

Майже 470 росіян стали жертвами військових РФ, що повернулися з війни проти України – медіа


Буква Z, яка стала російською емблемою війни, на підірваному російському БТРі біля Харкова, Україна
Буква Z, яка стала російською емблемою війни, на підірваному російському БТРі біля Харкова, Україна

З лютого 2022 року російські військовослужбовці, або колишні військовослужбовці, які повернулися з війни проти Україні, вбили 242 осіб і завдали каліцтва ще щонайменше 227. Про це пише російське видання «Вёрстка».

Таким чином, за даними медіа, постраждало щонайменше 469 росіян.

Журналісти видання проаналізували публікації ЗМІ про злочини військовослужбовців і судові картотеки. Розслідувачі виявили, що у 80 регіонах Росії порушено щонайменше 350 кримінальних справ, повʼязаних зі злочинами учасників війни.

Здебільшого злочини скоювали колишні увʼязнені, завербовані на фронт, – 246 осіб. Ще 180 обвинувачених – звичайні військовослужбовці.

125 помилуваних увʼязнених вбили або заподіяли шкоду, що спричинила смерть. 54 з них раніше мали судимість за аналогічні злочини, а ще троє – за зґвалтування, йдеться у матеріалі.

Журналісти зазначають, що участь у війні практично завжди помʼякшує вироки обвинуваченим. Так, за вбивства з необережності або у випадках, коли потерпілі виживали алкоголь, колишні військові зазвичай отримують мінімальні або умовні терміни.

Також «Вёрстка» вказує, що реальна кількість злочинів, скоєних тими, хто повернувся з війни, може бути більшою, оскільки цивільні суди публікують не всі рішення суду, також вони не завжди вказують про президентське «помилування» увʼязнених або участь обвинуваченого в бойових діях на території України.

Раніше Міністерство внутрішніх справ РФ повідомило, що число тяжких та особливо тяжких злочинів, зафіксованих у Росії з січня по серпень поточного року, стало найвищим за останні 13 років.

У МВС серед факторів, що впливають на зростання злочинності, називають повернення з війни проти України колишніх вʼязнів та нарощування обсягів чорного ринку зброї.

Російські медіа та правоохоронні органи регулярно повідомляють про тяжкі злочини, включно з убивствами і зґвалтуваннями, скоєними тими, хто повернувся з війни проти України.

Засуджених за злочини учасників війни проти України звільняють від покарання через помилування, підписані президентом Росії Володимиром Путіним.

Форум

XS
SM
MD
LG