Доступність посилання

ТОП новини

На Харківщині загинув російський активіст Дадін, який воював на боці України


У червні 2023 року Ільдар Дадін приєднався до «Сибірського батальйону».
У червні 2023 року Ільдар Дадін приєднався до «Сибірського батальйону».

У бою проти російської армії в Харківській області загинув колишній російський опозиційний активіст Ільдар Дадін, який воював на боці України. Інформацію про смерть Дадіна виданню The Insider підтвердили у легіоні «Свобода Росії».

Першою про смерть Дадіна повідомила журналістка Ксенія Ларіна. Інформацію підтвердив також російський опозиціонер Ілля Пономарьов, який живе в Україні, уточнивши, що, за його даними, Дадін загинув напередодні.

Подробиці загибелі не повідомляються.

Раніше повідомлялося, що Дадін воював у складі «Сибірського батальйону». Проте, як стверджує Ілля Пономарьов, у грудні минулого року Дадін перейшов до легіону «Свобода Росії».

Дадін – перший у Росії засуджений за статтею про неодноразове порушення правил проведення мітингів. У березні 2016 року його засудили до двох із половиною років колонії у цій справі. Статтю, за якою судили активіста, почали називати «дадінською».

Через рік активіст розповів про тортури, яких він зазнав у карельській виправній колонії № 7.

У лютому 2017 року Верховний суд скасував вирок Дадіну та визнав за ним право на реабілітацію. У грудні того року він отримав компенсацію від держави за незаконне кримінальне переслідування 2 млн 200 рублів.

Після початку російського широкомасштабного вторгнення в Україну Ільдар Дадін у березні 2022 року виїхав з Росії до Польщі, щоби потім воювати на боці України. У Польщі він протягом року оформлював документи, які б дозволили йому приїхати в Україну і вступити в один із добровольчих батальйонів, які складаються з росіян.

У червні 2023 року Дадін приєднався до «Сибірського батальйону». Він вирішив вступити до цього підрозділу, оскільки для нього, за його словами, це був практично єдиний спосіб воювати на боці України.

Дадін вибрав собі позивний «Ганді» – на честь індійського політика та борця за незалежність Махатми Ганді, прихильника ненасильницького опору.

Форум

XS
SM
MD
LG