Доступність посилання

ТОП новини

Росія та Китай з осені можуть перейти на бартер у торгівлі – Reuters


Якщо бартер між Китаєм та Росією розпочнеться, то це буде вперше за 30 років. Фото ілюстративне
Якщо бартер між Китаєм та Росією розпочнеться, то це буде вперше за 30 років. Фото ілюстративне

Росія та Китай з осені можуть перейти на бартер у взаємній торгівлі через проблеми з банківськими платежами через західні санкції. Про це повідомляє Reuters з посиланням на три джерела у сфері торгівлі та фінансових послуг.

За даними співрозмовників агентства, першою може стати угода щодо сільськогосподарської продукції.

Повідомляється також, що Росія розробляє схеми бартерної торгівлі. Китай, як припускають джерела Reuters, робить те саме. Неназваний високопоставлений менеджер великого російського банку каже, що схеми бартеру вже готові, не уточнюючи деталі.

Якщо бартер між Китаєм та Росією розпочнеться, то це буде вперше за 30 років, зазначає агентство. Від таких схем відмовилися через розвиток банківського сектора.

Проблеми з платежами були ключовим питанням під час візиту президента Росії Володимира Путіна до Китаю у травні. Відтоді російські компанії стали використовувати для їх проведення невеликі регіональні китайські банки, активність яких складно відстежити за межами Китаю, однак проблему це не вирішило.

Читайте також: Пекін знову назвав війну в Україні «кризою» і відреагував на звинувачення через «звичайну торгівлю» з РФ

Після того, як США у червні розширили параметри для запровадження вторинних санкцій, здійснювати платежі між Китаєм та Росією, навіть у юанях, стало практично неможливо. Такі транзакції або заморожуються, або затримуються, писав Bloomberg з посиланням на опитаних менеджерів великих російських постачальників.

Наприкінці липня джерело видання «Комерсант» на фінансовому ринку повідомило, що близько 80% платежів із Росії до Китаю в юанях повертаються назад через побоювання китайських банків потрапити під вторинні санкції.

У квітні агентство Bloomberg повідомляло про загальне зниження китайського експорту до Росії на 16% за підсумками березня. Експерти пов’язували це із посиленням санкційного тиску з боку США на китайські банки та компанії.

За даними західних ЗМІ, за час війни в Україні Китай став для Росії основним постачальником товарів, необхідних для різних озброєнь, у тому числі ракет. Наприклад, Financial Times писала, що в 2023 році 90% чипів, імпортованих Росією, надходили з Китаю і використовувалися у виробництві ракет, танків і літаків. В останньому кварталі минулого року також із Китаю було імпортовано 70% верстатів, які, ймовірно, використовувалися у виробництві балістичних ракет.

Влада Китаю заявляє, що не надає зброю жодній зі сторін російсько-українського конфлікту, який називає «українською кризою».

Форум

XS
SM
MD
LG