Доступність посилання

ТОП новини

Росія може використати «спостерігачів»-громадян ЄС на псевдореферендумах на Запоріжжі – РНБО


Окупований Мелітополь, Запорізька область, липень 2022 року
Окупований Мелітополь, Запорізька область, липень 2022 року

Російські війська можуть намагатися легітимізувати так звані «референдуми» на окупованих частинах Запорізької області, повідомляє Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони 11 вересня.

Про це Центр заявив у переліку дезінформаційних кампаній на окупованих територіях.

«Запорізька область: для легітимізації псевдореферендумів на міжнародній арені росіяни готують «незалежних спостерігачів», серед яких, зокрема, можуть бути і громадяни ЄС», – застерігає відомство.

Читайте також: У Міноборони закликали не поширювати неперевірену інформацію про звільнення населених пунктів

Серед інших прикладів ЦПД повідомив, що окупанти в Херсонській області вимагають викладати школярам матеріали, які «містять викривлене розуміння історичних подій та поширюють наративи про нібито тільки спільне майбутнє України та РФ».

«Донецька область: у Маріуполі російські загарбники відсвяткували річницю нібито «звільнення Донецька від фашистів». Луганська область: росіяни «мобілізують» літніх чоловіків з хронічними хворобами. Відмовитися від примусової мобілізації не можна, тому що окупанти можуть розстрілювати «ухилянтів», – повідомляють у Центрі.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк 7 вересня порівняв плани РФ провести так звані «референдуми» на окупованих територіях України 4 листопада із її планами «захопити Київ за три дні» і окупувати Донбас до 9 травня.

XS
SM
MD
LG