Доступність посилання

ТОП новини

Росія намагається мобілізувати «якнайбільше чоловіків» з-поміж кримських татар – Зеленський


Володимир Зеленський звернувся до жителів окупованих територій із проханням берегти власні життя та допомагати послаблювати окупаційну владу
Володимир Зеленський звернувся до жителів окупованих територій із проханням берегти власні життя та допомагати послаблювати окупаційну владу

Київ має докази того, що окупаційна влада в Криму намагається мобілізувати кримських татар для участі у війні проти України, заявив у вечірньому зверненні президент Володимир Зеленський.

Він зазначив, що примусова мобілізація на окупованих територіях, в тому числі в Криму, є злочином не тільки проти міжнародного права, а й проти конкретних людей та народу.

«Зараз у Криму в місцях компактного проживання киримли намагаються знайти та мобілізувати якнайбільше чоловіків. Ми вже маємо докази цього. Це свідоме намагання Росії знищити кримськотатарський народ, це свідоме намагання держави-агресора забрати життя у якнайбільшої кількості мешканців території, на яку зайшли російські війська», – сказав Зеленський.

Він звернувся до жителів окупованих територій із проханням берегти власні життя та допомагати послаблювати окупаційну владу.

Читайте також: Мобілізація кримських татар може призвести до геноциду – правозахисники

«У будь-який спосіб ховайтеся від російської мобілізації. Уникайте повісток. Намагайтеся виїхати на вільну територію України. Але якщо ви все ж потрапите до російської армії, то саботуйте будь-яку ворожу активність, заважайте будь-яким російським операціям, передавайте нам усю важливу інформацію щодо окупантів – їхніх баз, штабів, складів з боєприпасами. І за першої ж нагоди переходьте на наші позиції. Робіть усе, щоб зберегти життя і допомогти звільнити Україну», – закликав голова держави.

21 вересня президент Росії Володимир Путін оголосив проведення у країні часткової мобілізації і підписав відповідний указ.

Вже 23 вересня стало відомо, що російська влада забороняє кримчанам залишати півострів без дозволу військкомату.

За даними правозахисників, з 21 вересня повістки отримали близько 5 тисяч мешканців анексованого Криму. Повідомлялося про відправку мобілізованих у Ялті, Феодосії, Керчі, Ленінському районі Криму.

XS
SM
MD
LG