Доступність посилання

ТОП новини

У Росії українського тракториста засудили до 10 років тюрми, звинувативши в шпигунстві – ЗМІ


До суду про справу Віктора Руденка не повідомляли. Невідомо, як він опинився в Росії і коли його затримали
До суду про справу Віктора Руденка не повідомляли. Невідомо, як він опинився в Росії і коли його затримали

У російському Санкт-Петербурзі міський суд визнав винним у шпигунстві громадянина України Віктора Руденка. Його засудили до 10 років колонії суворого режиму. Як написала у своєму телеграм-каналі очільниця пресслужби петербурзьких судів Дар’я Лебедєва, Руденка звинуватили у тому, що він збирав і відсилав ЗСУ відомості, що не становлять державної таємниці, проте здатні завдати шкоди безпеці Росії.

На думку суду, ці відомості Руденко, який, за даними російського видання «Медіазона», є трактористом із Харкова, збирав ще в березні 2022 року, перебуваючи на території України. У результаті, як зазначено у вироку, у тому населеному пункті, відомості про який передав Руденко, російська мотострілецька бригада зазнала обстрілу з боку українських військ.

У пресслужбі суду заявили, що Руденко підтвердив, що передавав відомості, але винним не визнав себе, заявивши, що «діяв на користь своєї Батьківщини». Вирок він не коментував.

До суду про справу Віктора Руденка не повідомляли. Невідомо, як він опинився в Росії і коли його затримали. «Медіазона» додає, що в судах Санкт-Петербурга зараз розглядається ще кілька справ про шпигунство щодо громадян України.

  • Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у російських містах ФСБ регулярно затримує українських громадян і етнічних українців, звинувачуючи їх у диверсіях чи допомозі Києву.
  • Наприклад, у квітні цього року в Москві засудили до 25 років громадянина України, якого звинуватили у диверсії на залізниці. При цьому до суду не пустили адвоката за згодою і захищав його призначений державою представник.
  • Також у Росії регулярно судять за шпигунство українців, вивезених з окупованих територій. Так на початку серпня в Петербурзі засудили жителя Запорізької області, який також допомагав українській армії боротися з Росією.

Форум

XS
SM
MD
LG