Доступність посилання

ТОП новини

Розвідка Британії: Росія відчуває дефіцит робочої сили


У розвідці зазначили, що дефіцит робочої сили принаймні частково спричинений війною Росії в Україні (фото ілюстративне)
У розвідці зазначили, що дефіцит робочої сили принаймні частково спричинений війною Росії в Україні (фото ілюстративне)

Росія зараз відчуває дефіцит робочої сили, що стає серйозною проблемою в деяких секторах, заявила 20 травня розвідка Великої Британії.

«Згідно з оцінками незалежного російського ЗМІ «Известия», у 2023 році в Росії не вистачало 4,8 мільйона працівників. Наприклад, російська транспортно-логістична галузь не змогла заповнити 25% вакансій водіїв вантажівок протягом 2023 року», – йдеться в повідомленні.

У розвідці зазначили, що дефіцит робочої сили принаймні частково спричинений війною Росії в Україні, яка призвела до мобілізації частини працюючого населення й еміграції деяких кваліфікованих спеціалістів, що прагнули уникнути призову. А нещодавно брак робочої сили посилився через обмеження на працевлаштування мігрантів, запроваджені після терористичного інциденту в Москві 22 березня 2024 року за причетності «ІД», додали в розвідці Британії.

«Через нестачу робочої сили група російських парламентаріїв розглядає можливі поправки до трудового кодексу Росії. Якщо їх ухвалять, це означатиме, що надлишкову робочу силу можна буде перемістити під наглядом держави на місце роботи, де бракує робочої сили. Переміщення буде тимчасовим, і працівники будуть переведені лише за їхньою згодою. Однак такі дії, хоча і не примусові, є потенційним кроком до мобілізації робочої сили», – йдеться в повідомленні.

Російська економіка гостро потребує робочої сили з-за кордону. Перший заступник міністра промисловості й торгівлі РФ Василь Осьмаков ще 2023 року назвав нестачу робітників «ключовою проблемою» економіки Росії. На проблему звернув увагу у квітні того ж року президент Росії Володимир Путін, який сказав, що країні «за багатьма напрямами просто не вистачає робочих рук».

За даними Центробанку Росії, дефіцит робочої сили з того часу тільки зріс у всіх галузях економіки – його зазнають близько 70 відсотків підприємств.

Форум

XS
SM
MD
LG