Доступність посилання

ТОП новини

ISW: РФ підписала меморандум із Венесуелою, щоб показати свій вплив у Західній півкулі


«Кремль, ймовірно, має намір цим новим меморандумом про взаєморозуміння передати російські наративи про новий багатополярний світ країні, яка не ототожнює себе з «русским миром», – кажуть аналітики
«Кремль, ймовірно, має намір цим новим меморандумом про взаєморозуміння передати російські наративи про новий багатополярний світ країні, яка не ототожнює себе з «русским миром», – кажуть аналітики

Росія і Венесуела підписали меморандум про взаєморозуміння, спрямований на протидію «примусовим заходам», який, ймовірно, має продемонструвати Заходу, що Кремль має вплив у Західній півкулі, пише у своєму новому звіті американський Інститут вивчення війни (ISW).

«Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров і міністр закордонних справ Венесуели Іван Гіль зустрілися 11 червня під час саміту БРІКС і підписали меморандум про взаєморозуміння, що Міністерство закордонних справ Росії охарактеризувало як намір розробити спільну стратегію боротьби з «односторонніми примусовими заходами» через інформаційні канали і дипломатичні засоби», – йдеться в повідомленні.

Аналітики зауважили, що і Венесуела, і Росія надали «на диво обмежені деталі» щодо особливостей меморандуму: МЗС Венесуели оголосило про угоду в своїх акаунтах у соціальних мережах 11 червня, але видалило це оголошення зі свого офіційного сайту, а МЗС Росії повідомило про зустріч Лаврова і Гіля 11 червня, але не оголошувало про меморандум до 25 червня. І сам меморандум про взаєморозуміння – також нечіткий, кажуть в ISW.

Цей російсько-венесуельський меморандум був підписаний після того, як кораблі російського флоту зайшли для військових навчань у порт Гавани, Куба, 12-17 червня, після чого, за повідомленнями, російський флот зупинився у Венесуелі.

«Нещодавно Кремль заявив про свою зацікавленість у розширенні співпраці з Венесуелою. Кремль, ймовірно, має намір цим новим меморандумом про взаєморозуміння передати російські наративи про новий багатополярний світ країні, яка не ототожнює себе з «русским миром», – йдеться у звіті.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) раніше заявляв, що присутність російських військових кораблів, зокрема атомного підводного човна «Казань», у порту Гавани мала на меті «посіяти страх у США і на Заході».

Форум

XS
SM
MD
LG