Доступність посилання

ТОП новини

У Росії з МДУ відрахували українського студента, якого арештовували за пости у соцмережах


На фото – головний корпус МДУ
На фото – головний корпус МДУ

Громадянина України, студента шостого курсу факультету фундаментальної медицини Московського державного університету Сергія Гулька, якого неодноразово затримували за пости в соцмережах, відрахували з навчального закладу, повідомляє 14 травня російська державна агенція «РИА Новости».

У пресслужбі факультету заявили, що претензій до академічної успішності Гулька не було, а наказ про відрахування підписаний «із урахуванням виявлених правопорушень та призначених адміністративних покарань». Представники факультету додали, що студент навчався у МДУ як іноземний громадянин на платній основі.

У квітні 2024 року Сергія Гулька тричі поспіль відправляли під арешт. Вперше його затримали 3 квітня та засудили на 10 діб за статтею про непокору поліцейським. На виході зі спецприймальника Гулька затримали вдруге та заарештували ще на 12 діб за статтею про демонстрацію екстремістської символіки. Як писала «Медіазона», приводом стали слова «Слава Україні!» в профілі Гулька в російській соцмережі «ВКонтакте».

Увечері 25 квітня студент мав вийти на волю, але його затримали та відвезли до відділку поліції, а наступного дня суд наказав Гульку залишити Росію впродовж трьох діб. Після цього на тому ж засіданні студента відправили під арешт на 12 діб за статтями про підбурювання до ненависті або ворожнечі та демонстрацію екстремістської символіки. Суд не взяв до уваги аргументи адвоката, що в разі арешту Гулько не зможе виконати припис про виїзд із РФ.

Підставою для чергового арешту стали повідомлення Гулька в інстаграмі. Як зазначало видання SotaVision, під час засідання суддя стверджувала, що в інстаграмі Гулько «закликав бомбардувати Москву». Сам студент розповів, що писав пости, за які його відправили під арешт, ще в перші місяці війни. У суді Гулько також пояснив, що розмістив повідомлення в емоційному стані: «Бомбили моє місто, бомбили мою країну, і внаслідок цього вмирали близькі мені люди».

8 травня студента знову затримали після третього арешту на виході зі спецприймальника та перевели до центру тимчасового тримання іноземців. Там він перебуватиме до депортації з Росії.

У розмові із «Медіазоною» дівчина Гулька припустила, що донос на Сергія міг написати інший студент. «У нього є однокурсник, який належить до Z-груп, активіст. Він назбирав ось ці скрини, два роки чекав, щоб перед випуском з університету – зараз іспити, захист диплому через місяць – робити такі речі. Людина не має можливості закінчити університет, медичний факультет, на якому навчаються шість років», – сказала співрозмовниця видання.

Форум

XS
SM
MD
LG