Доступність посилання

ТОП новини

У РФ дві колонії й понад 30 посадовців потрапили під санкції ЄС через смерть Навального


Володимира Путіна у списку санкцій Євросоюзу через убивство Навального немає
Володимира Путіна у списку санкцій Євросоюзу через убивство Навального немає

Рада Європейського союзу затвердила санкції через смерть за ґратами російського опозиційного політика Олексія Навального. Їх запровадили щодо 33 росіян та двох юридичних осіб. Активи цих людей у Євросоюзі в разі виявлення підлягають заморожуванню, фігурантам списку заборонений вʼїзд до ЄС.

«Повільне вбивство Олексія Навального кремлівським режимом яскраво нагадує, як він повністю нехтує людським життям. Сьогоднішні санкції демонструють нашу рішучість притягти політичне керівництво і владу Росії до відповіді за порушення прав людини в країні. В той самий час ми знаємо, що Путін – це не Росія, а Росія – це не Путін. Ми далі підтримуватимемо російське громадянське суспільство та незалежні голоси», – заявив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель.

Під санкції потрапили виправні колонії №3 «Полярний вовк» у Харпі в Ямало-Ненецькому автономному окрузі та №6 у Мелеховому Володимирської області. У рішенні ради ЄС говориться, що обидві колонії «відомі фізичним та психологічним тиском, повною ізоляцією, тортурами та насильством над увʼязненими».

У Раді ЄС заявили, що Навального в колоніях неодноразово відправляли до штрафного ізолятора (ШІЗО), він піддавався «жорстокій, нелюдській поведінці, яка принижує гідність», через що здоровʼя політика серйозно погіршилося.

До списку санкцій, зокрема, включили заступника міністра юстиції Всеволода Вуколова, голову московського управління Федеральної служби виконання покарань (ФСВП) Сергія Мороза, першого заступника голови ФСВП Валерія Бояринєва (його Володимир Путін через три дні після смерті Навального підвищив у званні до генерал-полковника).

Під санкції потрапили начальники та співробітники колоній, а також судді, які в різні роки ухвалювали рішення в справах Навального. Зокрема, це Андрій Суворов, який засудив Навального до 19 років колонії особливого режиму, та Кирило Никифоров, який відхилив його позов до колонії №6.

Крім того, до списку санкцій увійшли судді Басманного суду Москви Євгенія Ніколаєва та Наталія Дудар, які ухвалювали політичні рішення щодо опозиціонерів, включаючи Навального, що, за заявою Ради ЄС, сприяло політичним репресіям у Росії.

У своїй заяві Рада ЄС закликала владу РФ «негайно та беззастережно» звільнити всіх політвʼязнів.

Після смерті Олексія Навального Велика Британія запровадила санкції проти співробітників колонії, де помер політик. Загалом під санкції потрапили шестеро осіб з-поміж керівників колонії, зокрема начальник Вадим Калінін. Їхні активи у Великій Британії за наявності підлягають заморожуванню, фігурантам списку заборонено вʼїзд до Великої Британії.

Під санкції США через загибель Навального, зокрема, потрапили начальник управління ФСВП по Ямало-Ненецькому округу Ігор Ракитін та заступник директора ФСВП Валерій Бояринєв.

Форум

XS
SM
MD
LG