Доступність посилання

ТОП новини

Міністр з реінтеграції про обмеження перетину адмінкордону з Кримом: «можуть бути винятки»


Право людини на вільне пересування програє у змаганні праву людини на життя та здоров’я, стверджує Олексій Резніков
Право людини на вільне пересування програє у змаганні праву людини на життя та здоров’я, стверджує Олексій Резніков

Віце-прем’єр-міністр України, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков вважає виправданим рішення не пропускати на материкову частину України мешканців анексованого Криму та окупованої частини Донбасу без реєстрації на підконтрольній Києву території. Про це він заявив у коментарі проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії.

Таким чином Резніков прокоментував заяви українських правозахисників, які висловили невдоволення відповідною ініціативою Кабінету міністрів.

«Ми поважаємо діяльність правозахисних організацій, але на сьогодні вони прекрасно знають, що право людини на вільне пересування програє у змаганні праву людини на життя та здоров’я. І тому на сьогодні є прецеденти у світі, коли люди можуть бути обмежені в правах і свободах. На цей рахунок є багато рішень Європейського сужу з прав людини, тому на сьогодні головне – це життя людей і їхнє здоров’я. На жаль, ми повинні йти на такі жорсткі заходи, тому що досвід Китаю показує, що тільки такі обмеження дають шанс вижити нації», – сказав Резніков.

Читайте також: МОЗ обмежує доступ до адмінбудівель і вимагає проводити засідання відеозв’язком​

Водночас міністр додав, що у цьому правилі «можливі винятки». Він уточнив, що українські прикордонники мають право ухвалювати рішення про дозвіл людині з анексованого Криму або ОРДЛО на перетин контрольного пункту в’їзду та виїзду в порядку винятку. Такі рішення узгоджують з Міністерство реінтеграції тимчасового окупованих територій. Коли йдеться про зовнішні кордони, прикордонники повинні узгоджувати такий дозвіл із Міністерством закордонних справ.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков минулого тижня пропонував, щоб українців без реєстрації на неокупованій материковій частині країни не пропускали через контрольні пункти в’їзду-виїзду (КПВВ) на Донбасі і через адмінкордон з анексованим Кримом. Українські правозахисники засудили цю ідею.

Читайте також: Російський ексклав Калінінград став ще більш ізольованим через закриття кордонів Польщі та Литви

Попри цей осуд, 17 березня Міністерство України з питань тимчасово окупованих територій і тимчасово переміщених осіб повідомило про обмеження пропуску через контрольні пункти в’їзду-виїзду на адмінкордоні анексованого Криму з Херсонською областю до 3 квітня. Державна прикордонна служба України пояснила Крим.Реалії, що обмеження стосується громадян без реєстрації на материковій частині України.

Тим часом російська Федеральна служба безпеки заявляє, що закриє в’їзд до анексованого Росією Криму для «іноземних громадян» (такими окупаційна влада Криму вважає і громадян України).

XS
SM
MD
LG