Доступність посилання

ТОП новини

Лідер Республіки Сербської пояснив відкликання місцевого «закону про іноагентів» законами ЄС


Мілорад Додік заявив, що законопроєкт відкликали, оскільки «видимі певні заперечення, і вони стосуються європейських норм»
Мілорад Додік заявив, що законопроєкт відкликали, оскільки «видимі певні заперечення, і вони стосуються європейських норм»

Із парламенту Республіки Сербської, що в складі Боснії та Герцеговини, відкликали суперечливий законопроєкт про «іноземних агентів» – президент утворення Мілорад Додік пояснив це необхідністю узгодити його із законодавством ЄС.

Проєкт, ініційований самим Додіком ще в 2022 році, зняли без пояснення причин з порядку денного Національної асамблеї 28 травня. Про відкликання законопроекту заявив віцепрем’єр, міністр юстиції Мілош Букейловіч.

Згодом голова республіки пояснив у X (раніше Twitter), що законопроєкт відкликали, оскільки «видимі певні заперечення, і вони стосуються європейських норм».

«Позаяк Республіка Сербська віддана європейському шляху, ми погодилися відкликати його та додатково узгодити із законами, які мають і застосовують деякі європейські країни, аби гармонізувати його із європейською правовою практикою», – заявив Додік.

Боснія стала кандидатом на членство в Євросоюзі в 2022 році, але блок заявив у грудні, що переговори про вступ розпочнуться лише «якщо буде досягнуто необхідного ступеня відповідності критеріям членства».

Однією з головних перешкод на шляху Боснії до ЄС стали сепаратистські заяви та дії Додіка. Його заява на X не згадує боснійську державу та не уточнює, як Республіка Сербська може здійснювати європейську інтеграцію за межами боснійської держави.

Додік, який підтримує дружні стосунки з президентом Росії Володимиром Путіним, потрапив під санкції Сполучених Штатів і Великобританії через спроби підірвати Дейтонські мирні угоди, які поклали край громадянській війні в балканській країні в 1995 році і призвели до формування боснійської держави, що складається з двох утворень – Боснійсько-Хорватської Федерації та Республіки Сербської – об’єднаних слабким центральним урядом.

Минулого тижня Додік оголосив про офіційну пропозицію «від’єднати» Республіку Сербську від боснійської держави, що викликало різке попередження з боку посла Сполучених Штатів у Сараєво Майкла Мерфі. Дипломат назвав пропозицію «відокремленням під іншим ім’ям» і звинуватив Додіка в тому, що той іде «небезпечним шляхом».

Закон «про іноагентів» був опублікований 3 квітня на сайті Міністерства юстиції Республіки Сербської, попри спротив громадськості, неурядових і міжнародних організацій. Закон визначає «агентів іноземного впливу» як некомерційні організації, яким допомагають іноземні організації та які займаються політичною діяльністю, намагаються вплинути на громадську думку й підривають цілісність і Конституцію Республіки Сербської.

Документ зобов’язує організації протягом 15 днів звітувати до Мін’юсту про отримання фінансової чи будь-якої іншої підтримки. Він також передбачає можливі заборони, якщо організація порушує «цілісність» Республіки Сербської.

Законодавці, які підтримують цю пропозицію, стверджують, що документ написаний за зразком Закону США про реєстрацію іноземних агентів (FARA), але розслідування Радіо Свобода показало, що він має набагато більше спільного з російським законом про іноземних агентів, який був запроваджений у 2012 році.

Чорнова версія закону про іноземних агентів була передана до Національної асамблеї Республіки Сербської 28 березня лише за кілька днів до закінчення законного терміну. Чиновники сказали, що не знають, коли парламент обговорюватиме цю пропозицію.

Форум

XS
SM
MD
LG