Доступність посилання

ТОП новини

Путін під час візиту до В’єтнаму закликав створити «нову архітектуру безпеки» для Азії


Президент В’єтнаму То Лам тисне руку Путіну в Ханої 20 червня
Президент В’єтнаму То Лам тисне руку Путіну в Ханої 20 червня

Президент Росії Володимир Путін, завершуючи 20 червня свій короткий візит до В’єтнаму, заявив, що настав час для «нової архітектури безпеки» для Азії.

У Ханої Путін підписав 11 публічних угод і меморандумів про взаєморозуміння з президентом В’єтнаму То Ламом. Лам заявив, що вони з Путіним уклали й інші угоди, які не є публічними.

Домовленості зосереджувалися на енергетиці, освіті, науці й технологіях – секторах, проти яких зосереджені санкції, які Сполучені Штати й інші країни запровадили щодо Росії через її вторгнення в Україну.

Дві країни також домовилися працювати над дорожньою картою для ядерного науково-технологічного центру у В’єтнамі.

«Ми твердо налаштовані на поглиблення всебічного стратегічного партнерства з В’єтнамом, яке залишається одним із пріоритетів зовнішньої політики Росії», – процитувало Путіна російське державне інформаційне агентство ТАСС.

Лам сказав, що Путін зробив внесок у глобальний «мир, стабільність і розвиток». В’єтнам зберіг нейтралітет щодо вторгнення Росії в Україну, і це була перша поїздка Путіна до В’єтнаму з 2017 року.

У В’єтнамі Путін також зустрівся з генеральним секретарем Комуністичної партії Нгуен Фу Чонгом і прем’єр-міністром Фам Мінь Тінем, повідомило офіційне В’єтнамське інформаційне агентство.

Над зміцненням і розбудовою партнерства в Індо-Тихоокеанському регіоні, зокрема з В’єтнамом, працюють Сполучені Штати Америки.

Перед візитом Путіна речник посольства США у В’єтнамі заявив, що «жодна країна не повинна надавати Путіну платформу для просування його агресивної війни й іншим чином дозволяти йому нормалізувати свої звірства».

Державний департамент США оголосив 20 червня, що цього тижня відправить до Ханоя помічника держсекретаря і колишнього посла у В’єтнамі Деніела Крітенбрінка.

17 червня Путін розпочав свою чотириденну поїздку до Азії в Північній Кореї.

Путін і лідер Північної Кореї Кім Чен Ин підписали в Пхеньяні оборонну угоду, яка передбачає взаємну допомогу в разі нападу третьої країни.

Виступаючи в Ханої 20 червня, Путін також заявив, що «не виключає» відправлення зброї до Північної Кореї.

У Білому домі заявили, що угода між Північною Кореєю і Росією не є несподіванкою і є ознакою відчаю Росії.

Південна Корея у відповідь заявила, що Сеул розгляне можливість відправки зброї в Україну. Путін заявив, що це було б «великою помилкою».

Путін також сказав, що Росія думає про зміну своєї ядерної доктрини, згідно з якою зараз РФ може застосувати ядерну зброю лише у відповідь на ядерну атаку або дії, що становлять загрозу існуванню держави. При цьому він сказав, що в Росії немає потреби завдавати превентивний ядерний удар.

Речник Пентагону Пет Райдер, відповідаючи на коментарі Путіна щодо його ядерної доктрини, сказав: «Це безвідповідально для країн, які зберігають ці можливості, робити такі коментарі».

Форум

XS
SM
MD
LG