Доступність посилання

ТОП новини

Президент Ірану закликав мусульман об’єднатися проти США


«Підкорення Заходу, очолюваному Америкою, є зрадою нашої релігії», – сказав Роугані
«Підкорення Заходу, очолюваному Америкою, є зрадою нашої релігії», – сказав Роугані

Президент Ірану Хасан Роугані закликав мусульман по всьому світу об’єднатися проти США, замість того, щоб «розстеляти червоні килими перед злочинцями».

«Підкорення Заходу, очолюваному Америкою, є зрадою нашої релігії», – сказав Роугані 24 листопада в Тегерані.

Він також назвав Ізраїль «раковою пухлиною», створеною західними країнами для просування своїх інтересів на Близькому Сході.

Іранські чиновники часто засуджують Ізраїль і прогнозують його занепад. Ізраїль розглядає владу Ірану як загрозу для свого існування.

Виступаючи на щорічній конференції з ісламської єдності, Роугані заявив, що у мусульманських урядів «є вибір: або розгортати червоні килими для злочинців, або жорстко протистояти несправедливості і залишатися вірними Пророку, Корану й ісламу».

Роугані, ймовірно, мав на увазі Саудівську Аравію й інші мусульманські країни, які мають близькі відносини із Вашингтоном.

США у травні заявили про вихід з іранської ядерної угоди 2015 року, заявивши, що умови угоди не були достатньо суворі, щоб не допустити розробки Іраном ядерної зброї. Вашингтон також звинувачує Тегеран у підтримці насильства в регіоні й інших «зловмисних» діях. Іран заперечує ці твердження.

Вашингтон у серпні почав накладати санкції на економіку Ірану, які були скасовані в обмін на обмеження Іраном своєї ядерної програми.

Іран і Саудівська Аравія є суперниками в своєму регіоні і підтримують різні сторони у конфліктах у Сирії і Ємені, а також різні політичні сили в Іраку й Лівані.

Ер-Ріяд розірвав дипломатичні зв’язки з Тегераном майже три роки тому, після того, як протестувальники штурмували саудівські дипломатичні представництва в Ірані через страту відомого шиїтського релігійного діяча в Саудівській Аравії.

XS
SM
MD
LG