Доступність посилання

ТОП новини

В Женеві почалися переговори з участю представників Вірменії та Азербайджану


Переговори мали початися днем раніше, але їх відтермінували після того, як у Нагірному Карабасі знову спалахнули сутички
Переговори мали початися днем раніше, але їх відтермінували після того, як у Нагірному Карабасі знову спалахнули сутички

Дипломати Азербайджану та Вірменії почали зустрічі з міжнародними посередниками в Женеві в спробі укласти угоду, яка могла б покласти край бойовим діям у спірному регіоні Нагірний Карабах після того, як попередні три домовленості про перемир’я провалилися.

Міністр закордонних справ Вірменії Зограб Мнацаканян 30 жовтня зустрівся з представниками Мінської групи посередників – Росії, Франції і Сполучених Штатів. Після цього голова МЗС Азербайджану Джейхун Байрамов провів окрему зустріч із цими дипломатами.

Наразі не відомо, чи Мнацаканян і Байрамов планують зустрічатися особисто.

Читайте також: Азербайджан передав Вірменії тіла 29 загиблих військових – міноборони Вірменії

Переговори мали початися на день раніше, але їх відтермінували після того, як у Нагірному Карабасі знову спалахнули сутички.

Азербайджанська сторона передала тіл 29 загиблих вірменських військових. Сторони далі продовжують обвинувачувати одне одного в порушенні перемир’я.

Мінська група заявила, що під час зустрічі в Женеві планується «обговорити, досягнути угоди і почати впроваджувати всі кроки, необхідні для досягнення мирного врегулювання в конфлікту в Нагірному Карабасі, відповідно до графіка, який ще належить узгодити».

Нагірний Карабах, а також сім прилеглих районів Азербайджану до відновлення 27 вересня масштабних бойових дій контролювалися місцевими вірменами, які проголосили на території Нагірно-Карабаської автономної області Азербайджану «Республіку Арцах». Її не визнала жодна країна світу. Азербайджан не має влади приблизно над 20% своєї міжнародно визнаної території.

Конфлікт розпочався в останні роки існування Радянського Союзу, коли в населеному переважно місцевими вірменами Нагірному Карабасі відбулися масові мітинги з вимогою передати автономну область зі складу Азербайджанської РСР до складу Вірменської РСР. Баку не погодився на це. Після війни 1992–1994 років на території Нагірного Карабаху не залишилося азербайджанців.

24 жовтня міністр закордонних справ Вірменії Зограб Мнацаканян і голова МЗС Азербайджану Джейхун Байрамов зустрілися з заступником державного секретаря Сполучених Штатів Стівеном Біґуном і домовилися зберігати відданість домовленості про припинення вогню в Нагірному Карабасі. Домовленість набула чинності з 8-ї ранку за місцевим часом. Але й після цього сторони обмінювалися звинуваченнями в порушенні перемир’я.

Наслідки обстрілу Степанакерта (Ханкенді) показали на відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00
XS
SM
MD
LG