Доступність посилання

ТОП новини

У Празі іноземця запідозрили у спробі теракту на замовлення Росії


Поліцейський у Празі на берегах Влтави, фото ілюстративне
Поліцейський у Празі на берегах Влтави, фото ілюстративне

У столиці Чехії Празі затриманому за підозрою в підготовці теракту іноземцю загрожує довічний термін. Його звинувачують у спробі підпалити автобуси в депо на північному сході міста. Прем’єр-міністр Петр Фіала стверджує, що за злочином може стояти Росія, повідомляє видання Denik.

26-річний підозрюваний прибув до Чехії з Південної Америки за кілька днів до затримання в суботу, 8 червня. Автобуси він, як стверджується, планував підпалити у п’ятницю, 14 червня. Влада підвищувала рівень терористичної загрози в країні. Поліцейські патрулі охороняли залізничні та автобусні вокзали та торгові центри.

10 червня ситуація обговорювалася на засіданні Ради безпеки Чехії. На пресконференції за підсумками цієї зустрічі голова уряду Фіала заявив, що підпал міг бути частиною гібридної війни Москви. «Є підозра, що напад було організовано та профінансовано з Росії», – цитує його iDNES.

Спецслужби кількох країн Заходу заявляють, що Росія організувала кілька підпалів цивільних об’єктів у Європі, щоби вплинути на постачання зброї Україні. Кампанією з підриву військової підтримки Києва з боку їхніх союзників керує військова розвідка ГРУ, стверджується в матеріалі газети The New York Times.

Наприкінці травня в Польщі заарештували дев’ять осіб за підозрою у скоєнні диверсій на замовлення російських спецслужб. Москва звинувачення заперечує.

Форум

XS
SM
MD
LG