Доступність посилання

ТОП новини

Посол відреагував на новину про те, що Туреччина нібито постачає Україні касетні боєприпаси


Василь Боднар вважає це повідомлення частиною «російської пропаганди»
Василь Боднар вважає це повідомлення частиною «російської пропаганди»

Посол України в Туреччині Василь Боднар заявив, що новина про те, що Туреччина постачає Україні касетні боєприпаси, не відповідає дійсності.

«Новина про те, що «Туреччина постачає Україні касетні боєприпаси» – це новина, спеціально створена для підриву відносин між Туреччиною та Україною та створення поганого іміджу України та Туреччини у світі», – написав він у твіттері.

Посол також поширив матеріал видання Haberturk, в коментарі якому він цю новину назвав «чуткою». Боднар вважає це твердження частиною «російської пропаганди».

За його словами, це повідомлення «не відповідає дійсності» і було створено як «психологічна зброя».

Напередодні видання Foreign Policy з посиланням на свої неназвані джерела повідомило, що Туреччина минулого листопада нібито передала Україні касетні снаряди.

Читайте також: Правозахисники: російські війська, ймовірно, обстрілювали Херсон касетними боєприпасами

Касетні боєприпаси – це контейнери, наповнені десятками бомб, призначених для розкидання на великій території та для вибуху при влучанні, вони можуть бути випущені з землі артилерійськими системами або скинуті з літаків. Багато з них не вибухають при первинному ударі і можуть залишатися на землі роками, становлячи небезпеку для людей, зокрема дітей.

Касетні боєприпаси заборонені міжнародним договором, до якого не приєдналися ні Росія, ні Україна. Незважаючи на це, використання касетних боєприпасів у районах з цивільним населенням робить напад невибірковим, що є порушенням міжнародного гуманітарного права.

Правозахисники вже неодноразово закликали зупинити застосування касетних бомб в Україні.

У серпні минулого року правозахисники Human Rights Watch заявили, що після повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого Росія широко використовувала касетні боєприпаси, тоді як українські війська, схоже, використовували їх щонайменше двічі у війні.

В організації кажуть, що широке використання російськими військовими касетних боєприпасів у війні проти України завдало тривалої шкоди і страждань сотням цивільних жителів.

XS
SM
MD
LG