Доступність посилання

ТОП новини

Чекаємо, що польська влада відновить переговори з перевізниками – заступник міністра інфраструктури


Черга вантажівок неподалік українсько-польського кордону, грудень 2023 року
Черга вантажівок неподалік українсько-польського кордону, грудень 2023 року

Після того, як у пункті пропуску «Угринів – Долгобичув» на українсько-польському кордоні почали пропускати порожні вантажівки, в Києві очікують, що польська влада відновить переговори з польськими перевізниками, щоб ті припинили блокаду. Про це 5 грудня в етері Радіо Свобода (проєкт Свобода.Ранок) сказав заступник міністра інфраструктури, територій та інфраструктури України Сергій Деркач.

«На сьогодні всі вимоги протестувальників, які стосувалися інших питань, крім дозволів, фактично ми виконали. Ми запустили вчора пункт пропуску «Угринів – Долгобичув» разом із польською стороною. Там уже проїжджають вантажівки порожні. І цей рух досить активний. Це точно зніме якусь частину черги перед кордоном. Крім цього, ми технічно відпрацювали всі питання, які стосуються окремих смуг для пустих транспортних засобів у системі «Електронна черга». Тому ми фактично чекаємо від польського міністерства інфраструктури і колег із польського уряду, щоб вони відновили перемовини з протестувальниками», – каже Деркач.

За словами заступника міністра інфраструктури, польська влада декларує, що не підтримує перевізників щодо блокади, але не вживає реальних заходів, щоб цю блокаду припинити.

«Польський уряд каже, що це фактично питання, які стосуються виключно місцевої влади. Місцева влада каже – у нас є законне право на протест, і ми його не можемо обмежувати. Тобто, це така патова ситуація, коли двоє суб’єктів – і уряд, і місцева влада – один на одного показують пальцем і кажуть «ну, ми нічого не можемо зробити». Хоча в двох попередніх випадках, коли були страйки, ми бачили, що ситуація вирішувалася рішенням уряду або місцевої влади про скасування дозволу на страйк», – каже Деркач.

Заступник міністра інфраструктури додав, що Україна готова відновлювати нормальну роботу прикордонних пунктів пропуску.

З 6 листопада польські перевізники блокують рух вантажівок на пунктах пропуску на польсько-українському кордоні, вимагаючи повернення дозволів для українських водіїв і вилучення польських машин із електронної черги. Також вони вимагають поза чергою випускати з території України порожні польські вантажівки.

23 листопада Федерація роботодавців України та Асоціація міжнародних автомобільних перевізників звернулися до президента Володимира Зеленського та голови Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн через страйк польських перевізників на кордоні з Україною. За попередніми розрахунками об’єднання, орієнтовні прямі втрати економіки України від блокування низки пунктів пропуску на кордоні вже складають понад 400 мільйонів євро.

Форум

XS
SM
MD
LG