Доступність посилання

ТОП новини

Польська прокуратура заочно звинуватила у шпигунстві росіянина, який повернувся до РФ у рамках обміну


1 серпня його передали Росії в рамках великого обміну ув’язненими із західними країнами
1 серпня його передали Росії в рамках великого обміну ув’язненими із західними країнами

Національна прокуратура Польщі заочно звинуватила у шпигунстві громадянина Росії Павла Рубцова, який багато років видавав себе за іспанського журналіста Пабло Гонсалеса, повідомила 14 серпня пресслужба відомства.

1 серпня його передали Росії в рамках великого обміну ув’язненими із західними країнами. Наступного дня повернення російських шпигунів прокоментував директор Служби зовнішньої розвідки Росії Сергій Наришкін. «Ми зустріли своїх колег, вони – на рідній землі. Їм потрібно буде трішки відпочити і продовжити роботу», – сказав він.

У лютому 2022 року Рубцова затримали у польському місті Пшемисль. Спецслужби Польщі встановили, що він протягом шести років передавав російській розвідці інформацію, яка «могла завдати шкоди» державі. До обміну він перебував під арештом в ізоляторі, офіційно слідство завершене не було, і справа Рубцова до суду не дійшла.

Тепер відомо, що Рубцову вдалося проникнути в оточення лідерів російської опозиції і передавати ГРУ інформацію про їхні заходи і плани. Зокрема, до викриття він співпрацював із Фондом Бориса Нємцова.

Форум

XS
SM
MD
LG