Доступність посилання

ТОП новини

Мінвідновлення повідомило Єврокомісії про призупинення пропуску вантажівок Польщею – Деркач


Польща 1 липня призупинила пропуск українських вантажівок, які не мають дозволів на міжнародні вантажні перевезення. Фото архівне
Польща 1 липня призупинила пропуск українських вантажівок, які не мають дозволів на міжнародні вантажні перевезення. Фото архівне

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури (Мінвідновлення) повідомило Єврокомісії про ситуацію із призупиненням пропуску вантажівок з України на польському кордоні.

Як повідомив заступник міністра Сергій Деркач, Єврокомісія вже втрутилась в ситуацію зі свого боку та також намагається вплинути на вирішення проблеми.

«Жодних дозволів на двосторонні перевезення не потрібно. Угода про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС набула чинності в день підписання. Тобто ще 20 червня. До 10 липня діє перехідний період, який дозволяє перевізникам адаптуватись до нових правил», – написав він у фейсбуці.

Деркач зауважив, що про це відомо польській стороні – насамперед Міністерству інфраструктури Польщі. Офіційними каналами польська сторона, як і всі інші країни-члени ЄС, була повідомлена про оновлення Угоди між Україною та Євросоюзом.

«Наразі це питання лише внутрішньої комунікації польської сторони. Ми звернулись до Міністерства інфраструктури Польщі. Колеги запевняють нас, що намагаються вирішити проблему з митною службою», – додав заступник міністра.

Польща 1 липня призупинила пропуск українських вантажівок, які не мають дозволів на міжнародні вантажні перевезення.

У червні Україна та Єврокомісія продовжили дію «транспортного безвізу» на рік із можливістю його «автоматичної пролонгації» до кінця 2025 року. Оновлена угода передбачає низку взаємних зобов’язань щодо наявності ліцензій на перевезення та маркування вантажівок. Йдеться про:

  • маркування вантажівок, що виконують перевезення відповідно до Угоди;
  • необхідність для всіх водіїв мати ліцензію на перевезення чи інші підтверджувальні документи під час виконання перевезення;
  • зобов’язання для перевізників, що слідують порожніми за товарами, мати підтверджувальні документи на товари, які вони планують завозити.

У Польщі тривалий час місцеві перевізники блокували кордон з Україною, вимагаючи повернути дозволи на вантажні перевезення для українських водіїв, які через війну Росії проти України скасував ЄС. Після переговорів з ними Варшава надавала Єврокомісії свої пропозиції змін щодо «транспортного безвізу» з Україною.

Форум

XS
SM
MD
LG