Доступність посилання

ТОП новини

Справа підтримки України буде однією з ключових під час головування Польщі в ЄС – уповноважена прем’єра


Уповноважена премʼєр-міністра з питань головування Польщі в ЄС Маґдалена Собковʼяк-Чарнецька. Польща, 18 червня 2024 року
Уповноважена премʼєр-міністра з питань головування Польщі в ЄС Маґдалена Собковʼяк-Чарнецька. Польща, 18 червня 2024 року

Для Польщі на час її головування в Європейському союзі першочерговим пріоритетом буде безпека, зокрема, військова, економічна, продовольча, інформаційні, енергетична, а також медична, заявила у коментарі Радіо Свобода уповноважена премʼєр-міністра з питань головування Польщі в ЄС Маґдалена Собковʼяк-Чарнецька. За її словами, офіційно пріоритети польського головування мають бути оголошені під кінець року.

«Ті, які були ухвалені раніше, вони прийняті попереднім урядом. Лише під кінець року довідаємося, чи вони будуть офіційно змінені, але гасло «безпека» буде одним із найважливіших – це точно», – сказала Собковʼяк-Чарнецька.

За словами урядовиці, в канцелярії Ради міністрів працює цілий департамент із приготувань до головування. Весь корпус – це майже три тисячі осіб.

«Працюємо над цією програмою по суті і над подіями, також культурними. З вересня до Брюсселя висилаємо додаткових 100 осіб, які будуть підтримувати наших переговірників», – зазначила вона.

На запитання кореспондентки Радіо Свобода, на що може розраховувати Україна під час піврічного польського головування, Маґдалена Собковʼяк-Чарнецька відповіла: «Для Польщі справа України, підтримка України, мілітарна підтримка і підтримка при розширенні ЄС, буде одним з найважливіших питань».

Також, за словами урядовиці, польські переговірники відіграватимуть ключову роль на шляху України до ЄС, оскільки Польща має відносно свіжий досвід, який стосується переговорів щодо приєднання. Маґдалена Собковʼяк-Чарнецька розповіла, що польські переговірники вже навчають українських, «як вести розмови з Брюсселем».

На запитання Радіо Свобода, чи «вигідна» Україна в ЄС для Польщі, зважаючи, хоча б на аграрні питання, Собковʼяк-Чарнецька відповіла: «Сьогодні говоримо передусім про геополітичну ситуацію, важливо, щоб безпечна Україна була частиною ЄС».

Польське головування в ЄС, яке вона прийме після Угорщини, почнеться з 1 січня 2025 року.

Форум

XS
SM
MD
LG