Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі ухвалили законопроєкт, що дозволяє застосування зброї на кордоні з Білоруссю


Законопроєкт, який ще потребує підпису президента, був представлений після того, як польський солдат отримав смертельне ножове поранення на білоруському кордоні
Законопроєкт, який ще потребує підпису президента, був представлений після того, як польський солдат отримав смертельне ножове поранення на білоруському кордоні

Сейм Польщі ухвалив 26 липня законопроєкт, який дозволяє службам безпеки застосування зброї проти мігрантів на кордоні з Білоруссю.

Документ передбачає застосування зброї або засобів прямого примусу солдатом або офіцером, який захищає кордон, для відбиття прямого нападу на життя, здоровʼя або свободу цього солдата або іншої особи.

Правозахисники та активісти висловили стурбованість тим, що рішення може порушувати права людини, адже поліція, прикордонники та солдати отримають надзвичайні повноваження.

Нове законодавство «виключає кримінальну відповідальність за використання зброї або пряму силу з порушенням правил» силами безпеки, якщо існувала загроза безпеці людини або країни.

Законопроєкт, який ще потребує підпису президента, був представлений після того, як польський солдат отримав смертельне ножове поранення на білоруському кордоні.

На початку червня премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск оголосив про розгортання вздовж кордону буферної зони шириною 200 метрів і довжиною 60 кілометрів, забороненої для всіх, крім поліції.

Раніше Польща, Литва, Латвія та Естонія закликали Європейський Союз побудувати лінію оборони вздовж кордону блоку з Росією та Білоруссю, щоб захистити ЄС від військових загроз та інших шкідливих дій з боку Москви.

Деякі дипломати ЄС оцінюють вартість будівництва такої оборонної лінії вздовж 700-кілометрового кордону ЄС з Росією і Білоруссю приблизно в 2,5 мільярда євро (2,67 мільярда доларів).

Форум

XS
SM
MD
LG