Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь запровадила безвізовий режим для громадян 35 європейських держав


Це одностороннє рішення – країни Заходу візи для білоруських громадян не скасовували.
Це одностороннє рішення – країни Заходу візи для білоруських громадян не скасовували.

Влада Білорусі поширила безвізовий порядок в’їзду в країну на громадян 35 європейських країн – на додаток до Польщі, Литви та Латвії, для громадян яких безвізовий в’їзд дозволено з 2022 року. Про це йдеться у повідомленні Державного прикордонного комітету. Рішення схвалив Олександр Лукашенко.

Це одностороннє рішення – країни Заходу візи для білоруських громадян не скасовували.

З 19 липня в’їжджати до Білорусі без віз та перебувати на території країни до 30 днів (і не більше 90 днів протягом року у разі повторних в’їздів) зможуть громадяни всіх країн Євросоюзу, а також Великобританії, Норвегії, Швейцарії, низки балканських країн та малих держав Європи. У повідомленні наголошується, що іноземці, які прибули до країни в безвізовому порядку, зможуть слідувати транзитом до третіх країн – за винятком Росії.

У Росії майже з усіма країнами, про відміну віз для яких заявила Білорусь, діє візовий режим, який ще більш посилився після початку російського вторгнення в Україні.

Російська влада поки не коментувала рішення Мінська. Між Росією та Білоруссю на наземних пунктах пропуску немає постійного прикордонного контролю. Неясно, чи буде введено якісь заходи у зв’язку з потенційною можливістю в’їзду до Росії іноземців через Білорусь.

Читайте також: Польща та країни Балтії закликають ЄС побудувати лінію оборони на кордоні з Росією і Білоруссю

Білоруська влада оголосила про безвізовий режим для європейців на тлі вкрай напружених відносин між Мінськом та ЄС. Євросоюз увів щодо Білорусі санкції через її підтримку російського вторгнення в Україну. Крім того, Польща та країни Балтії постійно посилюють контроль кордону з Білоруссю і заявляють, що влада сусідньої країни сприяє спробам мігрантів з третіх країн потрапити на територію ЄС в обхід прикордонних пунктів і без документів.

Рішення про безвізовий режим, втім, не перший за останні дні крок білоруської влади, спрямований, як вони заявляють, на зниження напруженості. Олександр Лукашенко кілька днів тому заявив про відведення білоруських військових від кордону з Україною.

Глава МЗС Білорусі Максим Риженков 15 липня заявив, що Мінськ готовий до діалогу про розрядку напруженості із Варшавою. У МЗС Польщі заявили, що країна готова до діалогу, але поки що бачить з боку Білорусі лише прагнення досягти короткострокових політичних цілей, а не стратегічну зміну політики.

Форум

XS
SM
MD
LG