Доступність посилання

ТОП новини

Костін: встановлено 2200 потерпілих, які зазнали тортур і нелюдського поводження в російському полоні


З початку повномасштабної агресії РФ в Україні зареєстровано понад 450 кримінальних проваджень за фактами жорстокого поводження з військовополоненими
З початку повномасштабної агресії РФ в Україні зареєстровано понад 450 кримінальних проваджень за фактами жорстокого поводження з військовополоненими

Генеральний прокурор Андрій Костін заявив, що встановлено 2200 потерпілих, яких піддавали тортурам та нелюдському поводженню в російському полоні.

«Військовополонених катують та утримують у нелюдських умовах. Навіть за спілкування українською мовою вони зазнають побиття та інших форм фізичного насильства. Є випадки, коли українські бранці, які повернулися з полону, розповідають, що були свідками вбивств інших полонених. Потерпілими у провадженнях щодо перебування в полоні визнано понад 2200 українських захисників», – розповів він в ефірі національного телемарафону.

За його словами, понад 500 з них свідчили про застосовування щодо них фізичного насильства під час допитів, зокрема катування електрострумом.

Читайте також: «Їх ґвалтують, на них тренують спецназ»: у США розповіли, як у Росії поводяться із українськими військовополоненими

Костін каже, що агресор створив цілу систему з утримання українських полонених – встановлено щонайменше 25 таких обʼєктів у 15 регіонах Росії.

З початку повномасштабної агресії РФ в Україні зареєстровано понад 450 кримінальних проваджень за фактами жорстокого поводження з військовополоненими. В ОГП повідомляють, що за результатами розслідувань вже є 12 підозрюваних.

За даними Офісу генпрокурора, 27 кримінальних проваджень розслідується за фактами страти 61 українського військовополоненого, у цих провадженнях повідомлено про підозру 4 військовослужбовцям РФ – до суду скеровано обвинувальні акти стосовно двох осіб, вже є один вирок.

Форум

XS
SM
MD
LG