Доступність посилання

ТОП новини

Комісія МКІП розпочала перевірку майна у Почаївській лаврі на Тернопільщині


Почаївська Лавра на Тернопільщині, архівне фото
Почаївська Лавра на Тернопільщині, архівне фото

Комісія Міністерства культури та інформаційної політики розпочала перевірку збереження майна у Кременецько-Почаївському державному історико-архітектурному заповіднику на Тернопільщині.

Як повідомляє пресслужба міністерства, т. в. о. міністра культури Ростислав Карандєєв доручив комісії з 3 по 29 червня перевірити стан збереження нерухомого майна заповідника – йдеться про комплекс споруд Почаївської лаври.

«Такі перевірки та огляди мають відбуватися періодично й системно. Це фактично спостереження за тим, в якому стані перебувають наші національні пам’ятки. Сьогодні йдеться про одну з національних святинь. Наразі нас цікавить стан збереження будівель, а також те, наскільки відбувається дотримання техніки пожежної безпеки. Крім того, нас цікавить ще й збереженість ікон, іконостасів», – розповіла очільниця комісії Ольга Рутковська.

У МКІП нагадують, що Кременецько-Почаївський державний історико-архітектурний заповідник передали в безоплатне користування УПЦ (Московського патріархату) в грудні 2003 року.

В УПЦ (МП) початок перевірки не коментували.

У листопаді 2023 року Служба безпеки України провела обшуки на території Почаївської Успенської лаври Української православної церкви (Московського патріархату). У відомстві пояснили, що обшуки проходять у межах кримінальної справи про ймовірне «розпалювання національної ворожнечі та ненависті» керівництвом Лаври.

Починаючи з жовтня 2022 року, СБУ проводить на об’єктах УПЦ (МП) по всій Україні обшуки. У результаті слідчих дій, серед іншого, правоохоронці виявляли «велику кількість антиукраїнських матеріалів», а також документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва єпархіальних структур.

В УПЦ (МП) раніше закликали «не розпалювати внутрішню війну», заявляючи, що звинувачення у колабораційній діяльності на адресу деяких священників є «недоведеними та безпідставними».

Форум

XS
SM
MD
LG