Доступність посилання

ТОП новини

«По Москві, по Кремлю» бити не можна – Байден


Безпілотники атакували Кремль 3 травня 2023 року. Це не була зброя, надана США
Безпілотники атакували Кремль 3 травня 2023 року. Це не була зброя, надана США

США не надавали Україні дозвіл на використання американської зброї для ударів углиб території Росії, заявив в інтервʼю ABC News Джо Байден.

Президент США не відповів прямо на запитання журналіста, чи застосовувалася вже американська зброя для цілей усередині Росії. При цьому Байден наголосив, що Києву заборонено атакувати цією зброєю Москву.

За словами президента, українській стороні дозволено «удари поблизу кордону у відповідь на російські атаки конкретних цілей в Україні». «Ми не дозволяємо удари на 200 миль (приблизно 320 кілометрів – ред.) углиб Росії і не дозволяємо удари по Москві, по Кремлю», – заявив Байден.

Також журналіст ABC News поцікавився у президента, що він думає про слова російського лідера Володимира Путіна, який назвав постачання високоточної західної зброї в Україну прямою участю у війні.

«Я знаю його (Путіна) понад 40 років. І він турбує мене вже 40 років. Він непорядна людина. Він диктатор, який щосили намагається утримати свою країну, продовжуючи при цьому наступ (в Україні). Ми не говоримо про те, щоб дати їм зброю, щоб завдати удару по Москві, завдати удару по Кремлю – а лише завдати удару прямо за кордоном, де вони зазнають серйозного обстрілу зі звичайних видів озброєнь, які використовуються росіянами для вторгнення в Україну та вбивства українців», – відповів Байден.

Україна впродовж кількох тижнів вимагала від Білого дому дозволу бити американською зброєю по цілях на території Росії. 31 травня стало відомо, що президент США Джо Байден негласно дав такий дозвіл, дозволивши використати американську зброю для ударів на харківському напрямку, щоб запобігти атакам російських військ. За даними ЗМІ, українські військові вже використали американську зброю для ударів по цілях у Бєлгородській області.

Зброю, поставлену іншими західними країнами, Україна вже також застосовувала для ударів по території Росії, повідомляло агентство AFP 29 травня. За його даними, українська армія використала західну зброю під час атаки в районі Краснодара на півдні Росії.

Форум

XS
SM
MD
LG