Доступність посилання

ТОП новини

За чотири дні до вибухів на «Північному потоці» у районі газопроводу було російське судно – ЗМІ


Після вибуху на «Північному потоці», вересень 2022 року
Після вибуху на «Північному потоці», вересень 2022 року

Міністерство оборони Данії підтвердило, що має в своєму розпорядженні десятки фотографій російського судна SS-750, зроблених у Балтійському морі у вересні минулого року, за кілька днів до вибухів на підводних газопроводах «Північний потік», повідомило данське видання Information.

Російське судно було помічене 22 вересня данським патрульним кораблем на схід від острова Борнхольм. Міноборони Данії офіційно підтвердило, що тоді з борту данського корабля було зроблено 26 фото російського судна. Через чотири дні стався підрив трьох із чотирьох гілок газопроводів «Північний потік» і «Північний потік-2», прокладених дном Балтійського моря, неподалік того місця, де було помічене російське судно.

Раніше вже повідомляли про те, що Міноборони Данії має 112 зображень російських суден у цьому районі. Оборонне відомство вперше підтвердило, що йдеться, зокрема, про судно SS-750. Воно призначене для операцій під водою, і на його борту є міні-субмарина.

Військові експерти, яких цитує видання, стверджують, що судна такого типу можуть бути задіяні для підводних диверсій.

Раніше німецькі і скандинавські ЗМІ повідомляли про те, що всього за кілька днів до вибухів у тому районі, де вони сталися, перебували шість російських суден. Як йдеться у публікації, 21-22 вересня до того ж району були направлені данські, шведські та німецькі військові кораблі, неподалік були й американські кораблі. Така велика кількість патрульних кораблів, пише видання, свідчить про те, що військові реагували на якесь відхилення від нормальної картини судноплавства в цьому районі.

Влада Данії, Швеції і Німеччини продовжує розслідування вибухів на газопроводах. У момент вибуху вони не працювали, проте потенційно були важливим маршрутом для перекачування газу з Росії до Німеччини.

Російська влада стверджує, що за вибухами стоять США та їхні союзники. Вашингтон це заперечує. У західних ЗМІ з посиланням на джерела з’являлися повідомлення, що вибухи могла організувати якась проукраїнська група, не пов’язана з владою певної країни.

Влада України причетність до диверсії відразу ж відкинула.

У низці інших публікацій йшлося і про можливу причетність до вибухів Росії. Офіційно країни Заходу заявляють, що безумовно йдеться про диверсію, але хто за нею стоїть – поки що невідомо.

XS
SM
MD
LG