Доступність посилання

ТОП новини

У Міноборони кажуть, що ввели в експлуатацію перший підземний шпиталь для ЗСУ


Міністерство оборони ввело в експлуатацію перший підземний стабілізаційний пункт для Збройних сил України
Міністерство оборони ввело в експлуатацію перший підземний стабілізаційний пункт для Збройних сил України

Міністерство оборони ввело в експлуатацію перший підземний стабілізаційний пункт для Збройних сил України, в якому щодоби можуть надавати допомогу понад 100 пораненим, йдеться у повідомленні пресслужби відомства.

«Підземний госпіталь для надання первинної медичної допомоги і стабілізації стану воїнів після поранення став першим в межах масштабного проєкту, який реалізовується Міноборони у координації з Медичними силами «Схід», Загалом проєкт передбачає будівництво понад два десятки підземних стабпунктів», – кажуть у відомстві.

Відомо, що перший такий стабпункт розташований поблизу лінії фронту та призначений для надання медичної допомоги українським захисникам у максимально безпечних умовах.

У Міноборони уточнили, що госпіталь побудований на базі шести збільшених сталевих бункерів, кожен з яких має довжину 7,6 метра та діаметр 2,5 метра. Для забезпечення функціонування об'єкта встановлені системи вентиляції, водопостачання, водовідведення та альтернативні джерела живлення.

«Такі підземні стабпункти є критично важливими для збереження життів наших військових. В умовах інтенсивних бойових дій ми маємо забезпечити максимальний захист і швидку медичну допомогу нашим героям. Це перший крок у рамках масштабного проєкту, який зміцнить нашу медичну інфраструктуру та дозволить ще ефективніше підтримувати захисників на передовій», – підкреслив міністр оборони Рустем Умєров.

У пресслужбі уточнили, що з метою «додаткового захисту» стабілізаційний пункт оснащений системами радіоелектронної боротьби (РЕБ).

За словами виконувача обов'язків командира Медичних сил «Схід» Романа Кузєва, новий підземний госпіталь є «найкращим із наявних стабілізаційних пунктів».

«Тут є можливість надавати медичну допомогу понад 100 пацієнтам щодоби, рятуючи сотні життів українських військових. Сподіваюся, що кількість таких об’єктів буде зростати», – зазначив він.

Підземний госпіталь складається з двох повноцінних операційних блоків, двох реанімаційних блоків, робочого приміщення та модуля відпочинку для медичного персоналу. Він оснащений сучасним медичним обладнанням, включаючи кисневі концентратори, апарати ШВЛ, кардіомонітори та дефібрилятори.

Форум

XS
SM
MD
LG