Доступність посилання

ТОП новини

Підводні човни РФ двічі проводили операції в Ірландському морі після лютого 2022 року – Bloomberg


Російський підводний човен класу Kilo на тлі Стамбула, фото ілюстративне
Російський підводний човен класу Kilo на тлі Стамбула, фото ілюстративне

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну підводні човни РФ двічі проводили операції в районі Ірландського моря, розповіли Bloomberg три джерела, обізнані з ситуацією. Видання зазначає, що «цей безпрецедентний крок Кремля» змусив військових Великої Британії вжити заходів щодо захисту британських та ірландських вод.

У статті йдеться про російські підводні човни класу Kilo. Вперше один із таких підводних човнів помітили поблизу Ірландського моря півтора року тому, повідомили співрозмовники агентства. Другий випадок, як стверджується, стався нещодавно. Джерела Bloomberg заявили, що масштаби цих переміщень підводних човнів РФ виходили за межі того, що британці бачили раніше.

За словами двох співрозмовників агентства, американські чиновники знали про переміщення підводних човнів. США стежать за військово-морською активністю РФ, сказав високопосадовець адміністрації президента країни Джо Байдена. У міністерстві оборони Ірландії заявили, що не коментують операції збройних сил інших країн. Міноборони Великої Британії також відмовилося від коментарів.

Про появу російських підводних човнів поруч із Великою Британією та західною Ірландією під час війни в Україні вже повідомлялося, але, як зазначає Bloomberg, тоді не було відомо, що вони прямували до Ірландського моря.

Так, у 2023 році повідомлялося, що британський гелікоптер і військовий корабель «вигнали» підводний човен РФ з району гавані Корка на південному заході Ірландії, де проходить підводний кабель EXA Atlantic, що з’єднує Канаду та Велику Британію. У червні російський підводний човен помітили біля берегів Шотландії, звідки він попрямував на Кубу. Тоді кораблі Північного флоту РФ проводили навчання в Атлантичному океані.

Поява російських підводних човнів біля берегів Великої Британії та Ірландії може бути спробою виявити слабкі місця в британській обороні та спробою залякати Лондон у відповідь на його підтримку Києва, вважають співрозмовники Bloomberg.

За словами одного з них, російський підводний човен не зміг би пройти Ірландське море, не порушивши норми міжнародного права. Крім того, підводному човну було б складно пройти під водою в Ірландському морі через різну глибину.

Форум

XS
SM
MD
LG