Доступність посилання

ТОП новини

У Люксембурзі стартували переговори про вступ України в ЄС


Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн привітала Молдову та Україну з початком переговорів про вступ.
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн привітала Молдову та Україну з початком переговорів про вступ.

У Люксембурзі почалася міжурядова конференція України та ЄС, де офіційно оголосили про початок переговорів про вступ до Європейського Союзу.

До української делегації на переговорах входять понад 30 посадовців, переважно представники уряду. Їх очолює віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, яка також визначена «головним переговірником». Серед інших членів делегації – голова Офісу президента Андрій Єрмак, перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко та голова Антимонопольного комітету Павло Кириленко.

Пізніше, сьогодні, відбудеться конференція із Молдовою.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн привітала Молдову та Україну з початком переговорів про вступ.

«Це дуже хороша новина для народу України, Молдови та всього Європейського Союзу. Шлях попереду буде складним, але сповненим можливостей», – зазначила вона.


Президент України Володимир Зеленський назвав початок переговорів історичним днем.

«Майже два роки тому, у червні 2022-го, ми здобули кандидатство, а в грудні минулого року отримали політичне рішення щодо переговорів. Але саме від сьогоднішнього дня відраховуватиметься старт нашого членства у Євросоюзі», – написав Зеленський у своєму телеграмі.

Минулого тижня Рада ЄС схвалила переговорні рамки для України і Молдови, що відкрило шлях до початку переговорів 25 червня в Люксембурзі.

Європейська комісія підтвердила 7 червня, що дала позитивну усну оцінку прогресу євроінтеграційних реформ України і Молдови, викладених у листопадовому звіті про розширення ЄС.

Сам початок переговорів не означає швидкого прийняття до ЄС. Голова Євроради Шарль Мішель раніше припустив, що Україна може стати членом ЄС до 2030 року, «якщо обидві сторони виконають домашні завдання».

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив 24 червня, що після завершення переговорів про вступ до ЄС Україна буде за три кроки до повноправного членства в Євросоюзі.

Цими кроками будуть:

  • висновок Єврокомісії про успішне завершення переговорів і досягнення Україною відповідності критеріям вступу;
  • рішення про підписання Угоди про вступ України до ЄС;
  • ратифікація угоди парламентами держав-членів ЄС і набуття Україною повноправного членства в Євросоюзі.

Форум

XS
SM
MD
LG