Доступність посилання

ТОП новини

ОЗХЗ повідомила Росії про готовність до співпраці в справі Навального


Олексій Навальний під час реабілітації, Німеччина, вересень 2020 року
Олексій Навальний під час реабілітації, Німеччина, вересень 2020 року

Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) повідомила Росії про готовність до співпраці з російськими експертами в справі про ймовірне отруєння опозиціонера Олексія Навального.

У листі, який генеральний директор ОЗХЗ Фернандо Аріас 2 жовтня надіслав постійному представникові Росії при організації, йдеться, що технічний секретаріат готовий надати необхідну експертну допомогу. Цей лист став відповіддю на запит Росії про взаємодію на рівні експертів.

У листі генерального директора також міститься питання про те, яка саме експертна допомога потрібна Росії в цій справі.

Раніше технічний секретаріат ОЗХЗ повідомив, що за запитом Німеччини почав надавати технічну підтримку у справі про отруєння Навального. Фахівці організації приїжджали до Берліна, щоб отримати аналізи Навального.

Російська влада критикувала організацію за те, що вона, на думку Москви, порушила чинні норми і не повідомила Росії про отримання аналізів Навального заздалегідь. У заяві МЗС Росії йшлося, що в Москві впевнені, що ОЗХЗ знайде в аналізах Навального отруйну речовину «Новачок».

Доповідь ОЗХЗ у справі Навального поки не готова. Раніше представники країн ЄС, включно з Німеччиною, заявляли, що рішення про можливі санкції проти Росії буде ухвалюватися залежно від висновків ОЗХЗ. Лабораторії в Німеччині, Франції та Швеції раніше знайшли сліди речовини з групи «Новачок» в аналізах Навального.

Але влада Росії висловлює сумніви в тому, що політик був отруєний. Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров 5 жовтня заявив, що лікарі клініки «Шаріте» не знайшли в організмі Навального слідів отруйних речовин. У заявах клініки, однак, однозначно говорилося про отруєння; не була визначена конкретна отруйна речовина – сліди «Новачка» згодом виявила лабораторія бундесверу.

Опозиціонер був госпіталізований в Омську 20 серпня, 22 серпня його перевезли до Німеччини. У вересні Навального виписали, зараз він проходить реабілітацію в Берліні. Навальний вважає, що до його отруєння причетний президент Росії Володимир Путін.

XS
SM
MD
LG