Доступність посилання

ТОП новини

Остін закликає країни, які мають Patriot, передавати їх Україні


Ллойд Остін не уточнив, про які саме країни йдеться, але висловив намір продовжити робити такі заклики
Ллойд Остін не уточнив, про які саме країни йдеться, але висловив намір продовжити робити такі заклики

Міністр оборони Сполучених Штатів Ллойд Остін звертався до партнерів США із закликом передавати системи протиповітряної оборони Patriot Україні – про це він розповів, виступаючи на засіданні Комітету збройних сил Палати представників 30 квітня.

За словами міністра, Вашингтон послідовно наголошував на важливості посилення системи ППО України, тому що вважає це пріоритетною потребою на тлі російських ракетних атак.

«Є країни, в яких є системи Patriot, і ми продовжуємо залучати ці країни. Я сам говорив із лідерами кількох країн протягом останніх двох тижнів, заохочуючи їх передавати (Україні – ред.) більше спроможностей», – розповів він.

Остін не уточнив, про які саме країни йдеться, але висловив намір продовжити робити такі заклики.

Читайте також: «Союзники по НАТО не виконали того, що обіцяли» – Столтенберґ про військову допомогу Україні

«Я говорю з міністром оборони України щотижня. Він точно в курсі, що ми робимо, як ми залучаємо інші країни, шукаємо додаткові спроможності по світу», – додав міністр.

Напередодні президент Володимир Зеленський заявив, що щодо надання Україні ракет до Patriot є позитив, а от щодо постачання самих систем конкретики немає.

Раніше про надання ракет для Patriot в рамках нового пакету допомоги на 6 мільярдів доларів повідомив Міністр оборони США Ллойд Остін.

19 квітня на засіданні Ради Україна-НАТО на рівні міністрів оборони президент України Володимир Зеленський заявив, що для оборони Україні потрібно щонайменше ще сім Patriot чи подібних систем протиповітряної оборони. Раніше Зеленський зауважував – щоб закрити Україну повністю, потрібно 25 систем Patriot, по 6-8 батарей у кожній.

Читайте також: Україна вже отримує озброєння з нового пакета допомоги від США – Білий дім

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ за підсумками засідання Ради Україна-НАТО заявив, що міністри оборони країн Альянсу домовилися посилити й надати Україні подальшу військову підтримку, зокрема системи протиповітряної оборони.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц 18 квітня повідомив, що країни НАТО можуть надати Україні сім систем протиповітряної оборони Patriot, одну з них передасть Німеччина.

Того ж дня високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель заявив, що в країн ЄС є системи Patriot, які, за його словами, треба забрати «з казарм, де вони стоять про всяк випадок, і відправити в Україну, де вирує війна».

Форум

XS
SM
MD
LG