Доступність посилання

ТОП новини

Суд Польщі видав ордер на арешт судді, який утік до Білорусі


Томаш Шмідт
Томаш Шмідт

Окружний суд Варшави видав ордер на арешт юриста Томаша Шмідта, який раніше втік із Польщі. Його звинувачують у передаванні секретних даних розвідкам Росії та Білорусі. У травні Шмідт поїхав до Білорусі та попросив там про політичний притулок.

У Польщі Шмідт працював суддею Воєводського адміністративного суду Варшави. Ще раніше він обіймав посаду директора юридичного відділу у Національній раді юстиції. Він втратив посаду після суддівського скандалу у 2019 році. Тоді його дружину викрили як людину, яка публікує в інтернеті компромат на суддів, які виступають проти судової реформи, влаштованої владною партією. Скандал призвів до відставки заступника міністра юстиції та кількох суддів.

6 травня Шмідт, приїхавши до Мінська, дав пресконференцію, на якій заявив, що висловлює протест проти політики Польщі щодо Росії та Білорусі та просить притулку у білоруської влади. За його словами, вдома він зазнавав переслідувань та погроз «за самостійну політичну позицію». Відеозапис його заяви був переданий російським телебаченням, повідомив «Голос Америки».

8 травня прокуратура Польщі порушила проти Шмідта справу про шпигунство. На думку прокуратури, Шмідт передавав іноземним спецслужбам секретну інформацію. Він був оголошений у національний розшук, заочно заарештований та позбавлений суддівської недоторканності. Однак Інтерпол відмовився видати міжнародний ордер на арешт Шмідта на запит польської влади, оскільки вважав його переслідування політичним.

У новій постанові Національної прокуратури Польщі йдеться: «Зібрані докази однозначно вказують на те, що Томаш Шмідт брав участь у гібридній війні, яку Білорусь та Російська Федерація вели проти Польщі, беручи участь у пропагандистських програмах білоруських та російських державних ЗМІ, розповсюджуючи заяви через свої заяви через свої соціальні мережі, в тому числі російськомовні, що зображують Польщу як залежну особу в міжнародних відносинах. Намагався спровокувати конфлікт із Росією та Білоруссю, чим діяв на шкоду Польській Республіці».

З таким ордером Томаша Шмідта може бути заарештовано в будь-якій країні Євросоюзу й передано польській владі. У Польщі за звинуваченням у шпигунстві йому може загрожувати позбавлення волі від восьми років до довічного.

Форум

XS
SM
MD
LG