Доступність посилання

ТОП новини

Орбан їде до Москви після зустрічі із Зеленським у Києві


Віктор Орбан (ліворуч) і Володимир Путін на зустрічі в Китаї, жовтень 2023 року. Востаннє Орбан відвідував Москву у вересні 2022 року
Віктор Орбан (ліворуч) і Володимир Путін на зустрічі в Китаї, жовтень 2023 року. Востаннє Орбан відвідував Москву у вересні 2022 року

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан 5 липня поїде до Москви, щоб зустрітися з президентом Росії Володимиром Путіним, через кілька днів після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським у Києві – про це Радіо Свобода повідомило джерело в уряді Угорщини.

За даними співрозмовника журналістів, міністр закордонних справ Петер Сійярто також супроводжуватиме Орбана до Кремля. Сійярто відвідував Росію понад п’ять разів після того, як Москва вторглася в Україну в лютому 2024 року.

Редактор центральноєвропейського проєкту з розслідувань Саболч Паньї вперше повідомив про поїздку у своєму профілі X.

Радіо Свобода згодом отримало підтвердження візиту через своє джерело в угорському уряді.

Пресслужба прем’єр-міністра Угорщини наразі не відповіла на запит про коментар.

Востаннє Орбан відвідував Москву у вересні 2022 року, коли віддав шану на похоронах колишнього президента СРСР Михайла Горбачова.

Перебуваючи в Києві, Орбан, який підтримує тісні стосунки з Путіним, заявив, що представив Зеленському пропозицію про припинення вогню для переговорів із Росією.

Читайте також: В ISW проаналізували пропозиції Орбана щодо миру в Україні

Президент України публічно не висловив своєї думки щодо цієї пропозиції, але пізніше 2 липня речник президента повідомив, що Зеленський дав Орбану можливість висловитися.

Заступник голови адміністрації Зеленського Ігор Жовква також зазначив, що Угорщина не перша країна, яка виступила з потенційним мирним планом.

Відтоді, як Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року, Орбан виділявся серед лідерів Європейського Союзу та НАТО своїм небажанням погоджувати масштабні західні пакети допомоги Україні.

Форум

XS
SM
MD
LG