Доступність посилання

ТОП новини

В ООН підтвердили загибель в Україні 9444 цивільних через агресію Росії


Наслідки ракетного удару Росії по Одесі, 14 серпня 2023 року
Наслідки ракетного удару Росії по Одесі, 14 серпня 2023 року

Управління верховного комісара ООН із прав людини підтвердило загибель 9 444 і поранення 16 940 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. Такими є дані організації від 24 лютого 2022 року до 13 серпня 2023-го.

За даними ООН, серед загиблих – 545 дітей, серед поранених – 1156. (Ці дані відрізняються від наведених Офісом генпрокурора України, де кажуть про 502 загиблих і 1098 поранених дітей).

В ООН наголошують, що реальне число жертв є значно вищим, оскільки отримання інформації з деяких місць, де тривають інтенсивні бойові дії, відбувається із затримкою, і багато повідомлень все ще потребують підтвердження.

«Це стосується, наприклад, населених пунктів Маріуполь (Донецька область), Лисичанськ, Попасна і Сєверодонецьк (Луганська область), де, за повідомленнями, мали місце численні випадки загибелі чи поранення цивільних осіб», – йдеться в повідомленні.

За даними ООН, від початку серпня їм вдалося підтвердити загибель 48 цивільних людей (зокрема двох дітей) і поранення 210 (серед них – 9 дітей).

В Офісі генпрокурора на початку серпня повідомляли, що мають підтвердження про загибель через війну 10 749 цивільних і поранення 15 599. Там додали, що ці цифри – «просто вершина айсберга: коли деокупуємо наші території, то цифри зростуть в рази, а можливо, в десятки разів».

У середині липня генеральний прокурор Андрій Костін повідомив, що понад 50 російських військовослужбовців отримали вироки в українських судах за скоєні в Україні злочини. За даними Офісу генпрокурора, наразі в Україні зареєстровано 98 100 злочинів агресії та воєнних злочинів, з них понад 95 тисяч – за статтею про порушення законів і звичаїв війни.

XS
SM
MD
LG