Доступність посилання

ТОП новини

В Україні зросло число нападів на співробітників ЗМІ – агенція ООН з прав людини


Співробітник поліції розпилює газ в обличчя фотокореспондента агентства Associated Press Єфрема Лукацького, хоча журналіст мав позначення «Преса» на своєму одязі, Київ, 28 липня 2018 року
Співробітник поліції розпилює газ в обличчя фотокореспондента агентства Associated Press Єфрема Лукацького, хоча журналіст мав позначення «Преса» на своєму одязі, Київ, 28 липня 2018 року

Управління верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) заявляє про зростання кількості фізичних нападів на працівників засобів масової інформації в Україні, а також «інших демотивуючих інцидентів, які перешкоджали їхній законній професійній діяльності». Про це йдеться у звіті управління, оприлюдненому 19 вересня в Києві.

«УВКПЛ задокументовано 30 випадків, коли мало місце порушення свободи слова та свободи ЗМІ – від фізичних нападів із застосуванням насильства (один зі смертельним результатом) на працівників ЗМІ та громадських активістів до актів приниження та залякування», – вказано в документі.

Затягнуті розслідування випадків нападу на активістів і працівників ЗМІ сприяють звуженню громадянського простору в той час, як винних не притягнуто до відповідальності, відзначають експерти ООН.

Також на цю тему: «Комітет захисту журналістів» закликає владу України гарантувати безпеку працівників ЗМІ

За даними УВКПЛ, українська влада відповідальна за 36 із 45 порушень та утисків прав людини, пов’язаних із такими свободами, як свобода думок та їх вільне вираження, свобода мирних зібрань та об'єднань, свобода релігії, а також право на захист від дискримінації та на рівний захист із боку закону.

В ООН стурбовані, що на території, підконтрольній уряду України, праворадикальні групи здійснили щонайменше вісім нападів, і переважно це було безкарно.

Доповідь Управління верховного комісара ООН з прав людини про ситуацію з правами людини в Україні було підготовлено за результатами роботи Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні з 16 травня до 15 серпня 2018 року. Було проведено 177 детальних інтерв'ю зі свідками та жертвами порушень та утисків прав людини, а також під час поїздок до населених пунктів, розташованих і на території, контрольованій урядом України, і на території, контрольованій збройними групами.

XS
SM
MD
LG