Доступність посилання

ТОП новини

Місія ООН: щонайменше 184 цивільних жителі загинули в Україні в серпні через обстріли РФ


Українські рятувальники ліквідовують пожежу в житловому будинку після російського ракетного обстрілу в Харкові, 30 серпня 2024 року
Українські рятувальники ліквідовують пожежу в житловому будинку після російського ракетного обстрілу в Харкові, 30 серпня 2024 року

Щонайменше 184 цивільних жителі загинули в Україні внаслідок російських обстрілів, ще 856 – були поранені в серпні, що робить цей місяць другим за кількістю жертв серед цивільного населення у 2024 році після липня, заявили в Моніторинговій місії ООН з прав людини в Україні.

«Потужні удари ракет і бомб по густонаселених районах призвели до загибелі й поранення багатьох цивільних осіб по всій країні, – повідомила голова ММПЛУ Даніель Белль. – Цілеспрямовані атаки на енергетичну інфраструктуру України знову спричинили тривалі відключення електроенергії, а нещодавні обстріли пошкодили або зруйнували лікарні, школи, супермаркети і ключові об’єкти енергетики».

В ООН зазначили, що 26 серпня російські війська здійснили одну з найбільших скоординованих повітряних атак по території України з лютого 2022 року. «Внаслідок цієї атаки загинули вісім цивільних, щонайменше 23 зазнали поранення, а також пошкоджено понад 25 об’єктів енергетики у 15 регіонах України», – заявили в місії.

Після удару 26 серпня, кажуть в ООН, внаслідок російських атак на території, підконтрольній українському уряду, загинули щонайменше 64 цивільні людини, а 392 – зазнали поранення, значної шкоди завдано також цивільному майну й інфраструктурі.

«Ця велика кількість жертв слідує за різким збільшенням кількості смертей і поранень серед цивільних осіб цього літа», – заявили в місії.

Атаки, що сталися з 26 серпня, спричинили загибель шести і поранення 43 дітей під час нового навчального року. «Радість від святкування першого дзвоника по всій Україні була затьмарене сиренами і вибухами», – додала Даніель Белль.

Сили РФ регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони.

Керівництво Росії заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України, убиваючи цивільне населення і руйнуючи лікарні, школи, дитячі садочки, об’єкти енергетики і водозабезпечення.

Українська влада і міжнародні організації кваліфікують ці удари як воєнні злочини Російської Федерації і наголошують, що вони носять цілеспрямований характер.

Форум

XS
SM
MD
LG