Доступність посилання

ТОП новини

Обмеження на аборти в Польщі порушують права жінок – ООН


Акція за декриміналізацію абортів у Польщі, фото ілюстративне
Акція за декриміналізацію абортів у Польщі, фото ілюстративне

Обмежувальні закони Польщі щодо абортів порушують права жінок, заявив 26 серпня Комітет ООН з усунення дискримінації щодо жінок (CEDAW). За словами експертів, ці правила сприяли «кільком смертям, яким можна було запобігти».

Закони Польщі дозволяють аборти, лише якщо вагітність є результатом сексуального насильства чи інцесту, або якщо це становить пряму загрозу життю чи здоров’ю матері. Розслідування ООН із цього приводу розпочалося в 2021 році.

Звіт містить висновок, що польські жінки «зазнають серйозних порушень прав людини через обмежувальні закони щодо абортів». Багато з них були «змушені виносити небажану вагітність, шукати небезпечних таємних процедур або виїжджати за кордон для легальних абортів», ідеться в повідомленні.

«Ситуація в Польщі є гендерним насильством щодо жінок і може досягти рівня катувань або жорстокого, нелюдського чи такого, що принижує гідність, поводження», – заявила віцеголова комітету Ґеновева Тишева.

Чинна урядова коаліція Польщі пообіцяла лібералізувати закони про аборти. Але остання спроба пом’якшити законодавство провалилася в липні, коли законодавці 218 голосами проти 215 не змогли схвалити зміни до законодавства.

Форум

XS
SM
MD
LG