Доступність посилання

ТОП новини

За заявою омбудсмена щодо виїзду осіб за кордон під приводом супроводу дітей-сиріт почали розслідування


Напередодні уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив про ймовірні зловживання в Службі у справах дітей і сім’ї Києва та столичного Центру соціально-психологічної реабілітації дітей
Напередодні уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив про ймовірні зловживання в Службі у справах дітей і сім’ї Києва та столичного Центру соціально-психологічної реабілітації дітей

Київська міська прокуратура повідомила, що за заявою Офісу омбудсмена про ймовірний незаконний виїзд за кордон родичів посадовців під приводом супроводу дітей-сиріт до Німеччини в березні 2022 року розпочали розслідування.

У межах кримінального провадження перевірятимуть дані омбудсмена про те, що посадовці Служби у справах дітей і сімʼї Києва і Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 Києва організували виїзд за кордон кількох осіб, у тому числі своїх родичів, під виглядом працівників закладів, що супроводжують дітей під час евакуації за кордон, кажуть у прокуратурі.

Також перевірять інформацію про те, що ніхто з супроводу не повернувся до України.

Досудове розслідування проводять за статтею «незаконне переправлення через державний кордон осіб призовного віку за попередньою змовою групою осіб».

Напередодні уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив про згадані ймовірні зловживання і зазначив, що дітей супроводжували 20 осіб.

«Нам вдалось довідатися: серед супроводжуючих осіб під час евакуації в офіційних наказах були люди, які не мають стосунку до цієї сфери, й лише за день до цього стали працівниками закладів, а деякі зовсім ніколи не були працевлаштовані. Найцікавіше: серед цих людей – близький родич керівника Служби у справах дітей і сім’ї міста Києва і близький родич керівника Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва. Серед супроводжуючих також значаться ще чотири особи, підстави для виїзду яких потребують додаткового вивчення», – сказав Лубінець.

За його даними, чоловіки, які брали участь у супроводі дітей, звільнилися зі своїх посад, коли опинилися за межами держави, і не повернулися до України.

Згадані установи поки не коментували заяви уповноваженого з прав людини.

Форум

XS
SM
MD
LG