Доступність посилання

ТОП новини

Президент ПАРЄ не підтримує участь спортсменів з РФ та Білорусі на Олімпіаді в Парижі – заява


Плакат під час акції проти участі спортсменів Росії та Білорусі в Олімпіаді 2024 року через війну в Україні, Тбілісі, Грузія, 26 березня 2023 року
Плакат під час акції проти участі спортсменів Росії та Білорусі в Олімпіаді 2024 року через війну в Україні, Тбілісі, Грузія, 26 березня 2023 року

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Теодорос Русопулос виступив проти участі російських та білоруських спортсменів на Олімпійських іграх влітку 2024 року в Парижі навіть у нейтральному статусі, йдеться в заяві, оприлюдненій 20 березня на сайті асамблеї.

Вона опублікована після того, як Міжнародний олімпійський комітет опублікував повні правила участі спортсменів із Росії та Білорусі на Олімпійських іграх, а також заклику українських олімпійських чемпіонів продовжувати підтримувати повну заборону на участь у змаганнях атлетів із цих країн.

«Я ставлю питання: чи повинні спортсмени з країни, яка вдерлася в іншу, брати участь в Олімпійських іграх і з гордістю представляти цю країну? Або, інакше кажучи, чи можемо ми засуджувати Росію за те, що вона бомбить мирне населення України, викрадає дітей, катує в’язнів, здійснює масові вбивства – а потім аплодувати її спортсменам? Знаючи, що багато з цих спортсменів фактично перебувають на службі в російській армії, і більшість із них отримує державну зарплату?» – заявив Русопулос.

Читайте також: Спортивний арбітраж відхилив апеляцію Росії на рішення МОК про зупинку членства

У Парламентській асамблеї наголосили, що ухвалили резолюцію, яка забороняє російським і білоруським спортсменам виступати на Олімпіаді в Парижі. Водночас голова ПАРЄ вважає, що будь-яка перемога спортсменів, навіть під нейтральним прапором, може використовуватися як інструмент пропаганди для російського та білоруського урядів.

«Я шкодую, що Міжнародний олімпійський комітет вирішив не виконувати наш заклик, але я закликаю його суворо застосовувати критерії, які він встановив для дозволу російським спортсменам брати участь, і забезпечити, щоб будь-яка участь громадян Росії та Білорусі не використовувалася як пропаганда», – йдеться в заяві.

Напередодні Міжнародний олімпійський комітет опублікував правила участі спортсменів із Росії та Білорусі на Олімпійських іграх у Парижі у 2024 році. Їм не можна буде брати участь у параді на церемонії відкриття Олімпіади, медалістам включать спеціально написаний гімн без слів та піднімуть зелений, нейтральний прапор.

За оцінкою МОК, на ігри в Парижі можуть відібратися до 54 спортсменів із Росії та 28 білорусів. На минулих іграх у Токіо взяли участь 330 олімпійців з Росії та 104 білоруси, зазначається в тексті. До ігор не допустять спортсменів, які «активно підтримували війну» і співробітників силових структур та армії.

Російських та білоруських спортсменів було відсторонено від міжнародних змагань через повномасштабне вторгнення Росії в Україну у 2022 році. На початковому етапі вторгнення російська армія використала Білорусь як плацдарм для вторгнення. Україна виступає проти допуску будь-яких російських спортсменів до турнірів у будь-якому статусі.

У грудні 2023 року МОК вирішив, що атлети з Росії та Білорусі, які виступають в індивідуальних видах спорту, зможуть виступити на Іграх у Парижі у 2024 році в нейтральному статусі. Це означає, що такі спортсмени виступатимуть не під національним прапором, а в разі їхньої перемоги не лунатиме гімн країни.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав усіх партнерів рішуче засудити рішення МОК щодо російських та білоруських спортсменів.

Олімпіада-2024 відбудеться в Парижі з 26 липня до 11 серпня. Паралімпіада стартує 28 серпня і завершиться 8 вересня.

Форум

XS
SM
MD
LG