Доступність посилання

ТОП новини

ОГП: число випадків домашнього насильства в Україні зросла майже на 80% за рік


В ОГП зазначили, що в умовах війни проблема домашнього насильства може загострюватися, проте зростання кількості звернень свідчить про підвищення довіри людей до правоохоронних органів
В ОГП зазначили, що в умовах війни проблема домашнього насильства може загострюватися, проте зростання кількості звернень свідчить про підвищення довіри людей до правоохоронних органів

Кількість зареєстрованих випадків домашнього насильства в Україні зросла майже на 80% у порівнянні з минулим роком, повідомила в ефірі національного марафону начальниця відділу протидії домашньому насильству Офісу генерального прокурора Ірина Шурхно.

За її словами, на сьогодні зареєстровано 8185 кримінальних правопорушень, пов’язаних із домашнім насильством, постраждало понад п’ять тисяч людей, серед яких більшість – жінки і діти.

В ОГП зазначили, що в умовах війни проблема домашнього насильства може загострюватися, проте зростання кількості звернень свідчить про підвищення довіри людей до правоохоронних органів.

«Правоохоронці активно взаємодіють із державними і комунальними спеціалізованими службами підтримки, а також громадськими організаціями, для надання комплексної допомоги постраждалим: медичної, соціально-психологічної та правової, а також отримання тимчасового притулку в шелтері, кризовій кімнаті чи іншому центрі. Проте часто ті, хто потерпає від домашнього насильства самостійно нівелюють серйозність ситуації. Багато постраждалих продовжують жити з кривдником і не звертаються за допомогою, оскільки вважають насильство особистою проблемою. Проте приховування таких випадків може призвести до серйозніших наслідків», – кажуть у прокуратурі.

У червні в інтерв’ю Радіо Свобода міністр внутрішніх справ Ігор Клименко повідомив, що від початку 2024 року рівень домашнього насильства в Україні зріс на 14% і продовжує зростати далі.

За його словами, існує пряма кореляція між зростанням домашнього насильcтва і посттравматичним стресовим розладом у військових ветеранів, що повернулися з війни.

«Дуже великий відсоток, десь 60% – це військові (причетні до домашнього насильства – ред.). І це стосується військових не тільки Збройних сил України, а всіх військових, хто був на фронті», – повідомив Клименко.

Міністр вважає, що психологічна реабілітація ветеранів в Україні «перебуває у зародковому стані, якщо ми не підберемо фахівців і не навчимо їх, то будемо мати великі проблеми після закінчення війни».

Читайте також: Ветеранська політика потрібна «на вчора»: чому її досі не створили?

Форум

XS
SM
MD
LG