Доступність посилання

ТОП новини

«Удвічі швидше та якісно»: українські оборонні виробники про свої переваги над європейськими


«Ми можемо виробляти в великому об’ємі. Ми можемо виробляти недорогі речі, і головне, вони працюють, тому що це підтверджено полем бою», – зауважив Олександр Камишін
«Ми можемо виробляти в великому об’ємі. Ми можемо виробляти недорогі речі, і головне, вони працюють, тому що це підтверджено полем бою», – зауважив Олександр Камишін

Українські виробники з оборонної індустрії, які зʼїхались на оборонний форум у Брюсселі 6 травня, розповіли у коментарі Радіо Свобода, чому західні бізнеси зацікавлені у співпраці з ними.

Керівник компанії-виробника систем радіоелектронної боротьби «Інфозахист» Ярослав Калінін головною перевагою назвав швидкість виробництва та можливість випробувати продукт на практиці.

«Вони не очікують такого ступеня мотивації, такого циклу розробки і впровадження при доволі високій якості продукції. Тобто ті речі, які вони роблять у себе з темпом в рік, у нас робиться з темпом шість місяців або менше при доволі високій якості. Плюс вони бачать, що на нас ще є зворотній зв’язок, на наші поради, на нашу експертизу можна спиратися. І це досвід, релевантний для всього світу», – розповів Ярослав Калінін.

За його словами, порівняно з часом до повномасштабного вторгнення інтерес до українських виробників виріс в рази.

«Зазвичай відвідування або виставка за кордоном для приватного підприємства виглядало як три дні дуже важкої роботи, під час якої ти отримуєш сотні контактів, з яких потім дуже важко достукатися до будь-кого», – розповів Калінін про часи до 2022 року. Тепер, за його словами, «на таких міжнародних форумах напрацьовуються реальні зв’язки, які пізніше виливаються у підписані контракти».

Переваги українських виробників підкреслив і міністр стратегічних галузей промисловості України.

«Ми можемо виробляти в великому об’ємі. Ми можемо виробляти недорогі речі, і головне вони працюють, тому що це підтверджено полем бою», – зауважив Камишін.

На форумі у Брюсселі зібрались 140 компаній, 39 з яких – українські. Приватні українські виробники підкреслили суттєві зміни у співпраці з владою країни. Зокрема, коли західні інвестори можуть вкладати кошти в українські компанії напряму, без потреби спочатку проводити ці гроші через урядові структури.

«Це дуже гарна практика, тому що в такому випадку іноземні партнери наймають спеціальні організації, які виконують роль саме закупок. Тобто немає корупції, ніхто не думає про те, що наші посередники чи якісь посадові особи щось там собі шматочок залишили. Такого немає», – пояснила представниця Ліги оборонних підприємств, яка забажала не називати своє імʼя, аби не провокувати обстріли свого підприємства Росією.

Конференція відбулась у закритому форматі з мінімальним доступом журналістів до учасників – охочих поговорити зі ЗМІ приводили до спеціальної кімнати. Спілкуватися з пресою мало хто виявляв бажання, оскільки будь-які згадки у ЗМІ зазвичай призводять до атак російських ракет, пояснили учасники.

Раніше на Форумі оборонної індустрії міністр стратегічної промисловості України Олександр Камишін зазначив, що оборонна промисловість України могла б виробляти продукцію на додаткові 10 мільярдів доларів, якби мала належне фінансування.

6 травня міністр оборони Польщі заявив, що ключовою справою Євросоюзу є перехід збройної промисловості в режим «безпосередньої загрози».

Форум

XS
SM
MD
LG