Доступність посилання

ТОП новини

Україна має право на самозахист, але НАТО не повинне бути втягнутим у війну – МЗС Німеччини


«Росія незаконно б’є по Україні всупереч міжнародному праву. Україна захищає себе, і ми робимо все можливе, щоб допомогти Україні», – сказала Анналена Бербок
«Росія незаконно б’є по Україні всупереч міжнародному праву. Україна захищає себе, і ми робимо все можливе, щоб допомогти Україні», – сказала Анналена Бербок

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок вважає, що Україна має право на самозахист на тлі російських обстрілів цивільної інфраструктури Харкова, але виступила проти «втягування НАТО у війну» Росії й України.

Відповідаючи на запитання про можливість завдання ударів Україною західною зброєю по території Росії Бербок сказала: «Тут йдеться про оборону, і відтак я не реагую на запитання, щоб створилось враження, що хтось б’є по Росії. Ніхто не б’є по Росії. Росія незаконно б’є по Україні всупереч міжнародному праву. Україна захищає себе, і ми робимо все можливе, щоб допомогти Україні – щоб вона могла захистити не лише країну, а й своїх громадян. Як ми бачимо в Харкові – щоб захистити громадян у Харкові, місті, яке розташоване близько до російського кордону. Самозахист також означає запобігти ракетним ударам по школах, шпиталях чи супермаркетах».

Читайте також: Боррель вважає удари ЗСУ по Росії законними, якщо вони «пропорційні»

«Відтак, ми дали чітко зрозуміти від початку, що (погодження) права на самозахист є нашою лінією підтримки України, але ми робимо все можливе, щоб НАТО не було втягнутим у цю війну. І це лише рамки, яких ми дотримуємось, і яких дотримуються й інші (союзники)», – додала Бербок під час другого дня неформальної зустрічі міністрів закордонних справ НАТО в Празі.

Німеччина і США були дотепер проти надання Україні дозволу завдавати удари по військових об’єктах на території Росії, але, за даними ЗМІ, адміністрація Джо Байдена неафішовано дала дозвіл на удари по військових об’єктах Росії неподалік Харкова, який розташований поблизу кордону з РФ.

Скасування обмежень на удари України по території Росії підтримали президент Франції Емманюель Макрон, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ, президент Латвії Едгарс Рінкевичс, міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен, прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала. Керівники дипломатичних відомств Литви, Естонії й Польщі також підтвердили право України на ураження військових цілей на території Російської Федерації західною зброєю, наголошуючи, що «Україна має право на самозахист».

Влада РФ неодноразово заявляла, що такі удари призведуть до ще більшої ескалації конфлікту. Президент Росії Володимир Путін 28 травня попередив про «серйозні наслідки», якщо країни Заходу дозволять Україні використати свою зброю для ударів по Росії.

Після початку російського наступу на Харківщині президент України Володимир Зеленський заявив, що заборони на використання західної зброї для ударів по території РФ не має бути, оскільки йдеться не про наступ України, а про захист.

Форум

XS
SM
MD
LG