Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Німеччини заявив, що «повністю відданий» підтримці України, попри плани скоротити бюджет


Навчання з технічного обслуговування танків Leopard 1A5 для українських військових на базі німецького Бундесверу в Кліці, Німеччина, у травні 2023 року
Навчання з технічного обслуговування танків Leopard 1A5 для українських військових на базі німецького Бундесверу в Кліці, Німеччина, у травні 2023 року

Німеччина продовжить надавати необхідну допомогу для підтримки України на тлі повномасштабного вторгнення Росії, незважаючи на плани скоротити вдвічі свій бюджет на допомогу Києву в 2025 році, заявив 19 серпня речник німецького уряду.

«Повідомлення про те, що ми скорочуємо допомогу, є просто неточними», – сказав Вольфганг Бюхнер.

Він додав, що Німеччина «повністю віддана» підтримці України «стільки, скільки це буде необхідно».

Проєкт німецького бюджету на наступний рік поки що передбачає виділення близько чотирьох мільярдів євро на допомогу Україні наступного року, порівняно з приблизно вісьмома мільярдами євро – в 2024 році. Однак кількість коштів ще може бути збільшена.

Тим часом, уряд Німеччини 19 серпня оголосив про передачу Україні нової партії військової допомоги, зокрема ще однієї системи протиповітряної оборони IRIS-T на додачу до двох раніше поставлених, а також дронів, автомобільної техніки, стрілецької зброї і боєприпасів.

Як заявили у німецькому уряді, загалом Німеччина досі надала або зобов’язалася надати на майбутні роки військову допомогу Україні на суму майже 28 мільярдів євро.

Минулого тижня газета Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung із посиланням на документи й джерела повідомила, що після ухвалення нового бюджетного плану уряд Німеччини з причин економії не виділятиме додаткових коштів для допомоги Україні.

За повідомленням, вже схвалені постачання зброї здійснюватимуться, а дозвіл на нові замовлення не буде видано – відповідне прохання висловив міністр фінансів Крістіан Лінднер у листі, надісланому 5 серпня міністру оборони Борісу Пісторіусу і міністерці закордонних справ Анналені Бербок.

У листі йдеться про те, що нова допомога має виділятися лише в тому випадку, якщо у бюджетних планах на поточний і майбутні роки буде гарантоване її фінансування.

Видання писало, що блокування виділення коштів з бюджету на нові закупівлі для України вже набуло чинності і це може призвести до того, що вже обіцяне постачання системи ППО типу IRIS-T не зможе бути профінансоване.

За інформацією ЗМІ, міністр фінансів Крістіан Лінднер не очікує на негайне припинення постачання зброї Україні. Замість бюджету ФРН кошти виділятимуться із прибутку від заморожених активів Росії.

Представник МЗС України Георгій Тихий назвав повідомлення німецьких ЗМІ некоректними. Тихий зазначив, що у Німеччині триває обговорення бюджету. Його затвердять у листопаді, й тоді стане зрозумілим обсяг допомоги Києву.

Форум

XS
SM
MD
LG